БЕР
Четвер
28
11:33

Завдяки програмі Президента збережено пам’ятку архітектури національного значення – Магістрат

Цьогоріч завершено реставрацію будівлі Житомирського обласного краєзнавчого музею (Магістрату), яка є пам’яткою архітектури національного значення. Це стало можливим завдяки програмі Президента України «Велике будівництво».

Як повідомляє Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА, з метою збереження пам’ятки архітектури та облаштування внутрішніх приміщень під музейні потреби Житомирського обласного краєзнавчого музею у 2019 році було розроблено проєкт з ремонтно-реставраційних робіт будівлі Магістрату, в який було включено усі роботи, необхідні для повноцінного функціонування музею.

Зокрема проведено перепланування примiщень із врахуванням нового призначення будівлі, підсилення деформованих ділянок стінових конструкцій і фундаментів, перекладання цегляної кладки стінових конструкцій на ділянках, де вона пошкоджена та зазнала суттєвого розшаровування, повна заміна дерев’яного міжповерхового перекриття та підлог, перевлаштування окремих елементів, що зазнали суттєвого зношення та руйнацій, влаштування в приміщеннях нового внутрішнього оздоблення, проведення гідрозахисних та водозахисних заходів, відновлення опорядження фасадів споруди та заміна внутрішніх мереж інженерного забезпечення будівлі.

Під час реконструкції будівлі Магістрату також враховано вимоги ДБН, що регулює норми інклюзивності будівель і споруд. Як зазначила Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОДА Неля Ковалюк, реконструйоване приміщення Магістрату доступне для маломобільних груп населення.


За інформацією Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА, початково у Магістраті планувалося розмістити картинну галерею краєзнавчого музею. Однак, зважаючи на той факт, що музей не має окремого приміщення для історичної та природничої експозиції, було вирішено створити принципово новий музейний простір «Магістрат: музей природи та історії».


Колекція Житомирського краєзнавчого музею є важливим засобом розвитку національної свідомості людей, бережливого ставлення до природи та її ресурсів, шани до минулого. Це тривимірний архів світу природи і взаємин людини з довкіллям. У багатьох випадках у колекції задокументовано світ, якого вже не існує.


Ідея створення нової експозиції полягає у тому, щоб подати достовірні факти і закони природи краю в контексті поступального руху історії. Колекція, як важливий ресурс, заслуговує на турботливе ставлення і увагу, а відтак потребує достойного приміщення.


Так, у Магістраті планується побудова експозиції у 10 залах із частковим використанням вестибюлю, де у поєднанні з архітектурно-художнім рішенням дизайнерів буде презентовано найбільш атрактивну експонатуру колекції.


Експозиція відображатиме:

геологічну будову і геологічну історію краю;

багатства надр, прояви життя в минулі геологічні епохи;

клімат, води, ґрунти;

фенологічні явища;

рослинний і тваринний світ області;

археологічну та палеонтологічну колекцію;

письмові та речові артефакти;

знаряддя праці;

зброю.


Також передбачено:

створення динамічного простору для експонування різноманітних тимчасових виставок;

громадський простір – кав’ярня, музейна крамничка та зони релаксу;

інтерактивні зони поза будівлею – дослідна клумба, міні-сцена.


Крім того, у Магістраті створено оптимальні умови для науково-дослідної роботи співробітників – робочі кабінети та лабораторія.


Нагадаємо, що в рамках президентської програми цьогоріч буде завершено реконструкцію Центру розвитку дитини «Сонечко» у смт Нова Борова.


Довідково. Будівля колишнього магістрату у Житомирі була зведена в ХVІІІ столітті на Замковій горі та є пам’яткою архітектури національного значення.

Магістрат на Замковій горі (вул. Кафедральна,3) у Житомирі був побудований як адміністративне приміщення для градоначальника Житомира і його управління. Будівля пережила дві війни і революцію, виконувала роль ринку (зокрема, там розміщувалися м’ясні павільйони), згодом – житлового будинку. У роки ІІ Світової війни магістрат був зруйнований (1941 р). Десять років потому, в 1951 році, ратуш відбудовано, повністю відтворивши її архітектурну подобу.

Вчора

Сторінки:
Нагору