БЕР
Четвер
28
18:39

​Зміна соціальної політики: Вже цією весною чи через п’ятирічку?

Поки деякі кандидати у Президенти опікуються особистими рейтингами, створюють шоу до своїх прихильників через соціальні мережі, не вилазять із телеефірів і сперечаються через дріб’язкові питання, цифри державної статистики вбивають будь яку віру у чесну соціальну політику нинішньої влади.

По-перше, відзначимо, що за січневим соціологічним дослідженням групи «Рейтинг»*, 70% опитаних вважають, що країні потрібні радикальні зміни, а 80% не задоволені діяльністю нині діючого Президента. Зростає кількість тих, хто покладає найбільшу відповідальність за вирішення проблем країни на Президента (у вересні 2017 р. таких було 49%, зараз – 57%).


А як інакше, якщо лише за офіційною державною статистикою рівень безробіття складає 10%? Кількість трудових мігрантів сягає 4 млн осіб. Українці отримують найнижчі зарплати в Європі. У 2018 р. Україна обійняла 138 місце зі 156 у світі за Міжнародним індексом щастя, за основу визначення якого береться добробут людей, тривалість здорового життя, свобода життєвого вибору, стан навколишнього середовища тощо.


По-друге, старт виборчої кампанії показав, що більшість кандидатів соціальну політику вважають несуттєвою для себе. Хтось зосереджується на піарі гуманітарних питань, хтось пропонує домовлятися з Росією, хтось просто перетворює вибори у посміховисько, бо немає досвіду державного управління та взагалі не розуміє як живуть прості люди. Щоправда, пересічний виборець вважає інакше. Його хвилюють питання комунальних тарифів, медичне обслуговування, доступність якісної освіти, рівень заробітної плати та пенсії. Чи може у статті 1 Конституції і не записано, що Україна є соціальною державою?


Єдиний кандидат у Президенти, який ставить питання про кардинальну зміну соціальної політики держави і розуміє де знайти ресурс для цього є Юлія Тимошенко. Вона спільно з командою економістів, демографів та вчених на форумі у Києві у жовтні обговорила необхідні соціальні зміни. Хіба дивно, що за даними того ж таки дослідження «Рейтингу»,зміцнилась віра у перемогуна виборах саме у Тимошенко? 23% опитаних вважають, що вона стане наступним Президентом України.


Соціальна сфера – це те, що безпосередньо стосується кожного. Люди, звісно, переживають за долю мирного врегулювання на Донбасі, мріють про повернення Криму до України, зацікавлені у становленні автокефальної церкви, але вони так само заслуговують і на гідне повсякденне життя, освіту, медичне обслуговування, пенсію. Бо без них неможливо сформувати державницьку та обґрунтовану громадянську позицію щодо переважної кількості вищезазначених політичних питань.


А поки що Україна значними темпами втрачає свій головний ресурс – розумну та активну молодь. Сьогодні кожен 4-й молодий українець віком від 14 до 30 років залишається безробітним. До 80% молодих людей не мають свого власного житла. Смертність продовжує удвічі перевищувати народжуваність. В ЄС навіть починає з’являтись конкуренція за українця. Для прикладу, уряд Чехії нещодавно заявив, що готовий взяти на роботу 20 тисяч українців згідно з процедурою полегшеного працевлаштування. В планах Німеччини також суттєве спрощення працевлаштування для українців. А що залишиться вітчизняній економіці?


Тому питання вибору курсу розвитку держави цієї весни є питанням відвернення України від програшу в конкурентній боротьбі у світі. А це можливе лише коли повернути політику обличчям до людини. Не дивно, чому більше половина опитаних у вищезгаданому дослідженні «Рейтингу» вважають, що владі не вистачає чесності, а третина – додають, що не вистачає людяності та ефективності.


Повернути людяність в державну молодіжну політику– означає створити необхідні умови для гідного життя та самореалізації через запровадження системної програми підтримки молоді, яку Юлія Тимошенко презентувала на форумі у столиці наприкінці року.Вона включає мікрокредитування бізнесу без застави під 3% річних, низькі іпотечні кредити без першого внеску мінімум на 10 років із державним страхуванням, збільшення фінансової допомоги при народженні першої дитини до 50 тис. грн., другої – 100 тис. грн., третьої – 150 тис. грн.


Підтримка української молоді повинна стати засобом відновлення соціальної гідності української нації. Втратити цей шанс не можна.


*У матеріалі наведено інформацію про результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». У ході дослідження було опитано 6 000 громадян України, віком від 18 років і старше, методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 1,3%. Терміни проведення дослідження: 16-24 січня 2019 р. по всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та АР Крим.


Олег Постернак,

Політичний експерт

Сторінки:
Нагору