БЕР
Вівторок
19
07:03

​Матеріали Національного проєкту про бортництво з унікальними матеріалами з Житомирської області передали до Державного архіву Київщини

У Державному архіві Київської області відбулося урочисте приймання документів національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі». Проєкт реалізований Вишгородським історико-культурним заповідником за підтримки Українського культурного фонду об’єднав три області: Київську, Житомирську та Рівненську.

Серед документів – фото- та відеоматеріали в електронному та паперовому форматах. Зокрема, вміст вебресурсу «Віртуальний музей бортництва», опис та концепція проєкту, фотовиставка «Життя. Борть. Полісся», онлайн-відеоурок з бортництва, поліграфічна продукція, перелік оргзаходів, бухгалтерська документація, матеріали експедицій, супровідна та фінансова документація, договори, плани, друковані видання тощо.


«Завдяки переходу документів з реалізації цього проєкту до Національного архівного фонду у користувачів є можливість не лише послуговуватися ними, але й створювати і реалізовувати власні аналогічні проєкти», - зазначила куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

В урочистій церемонії прийняття документів взяли участь Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, начальник Управління культури Київської обласної держадміністрації Дмитро Гончаренко, директор Державного архіву Київської області Соф’я Каменєва, заступниця директора Українського центру культурних досліджень Олена Іщенко та директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.


За словами Анатолія Хромова, «Бортництво полісся» є важливим проєктом для нащадків, тому надані документи будуть опрацьовуватися та досліджуватися. Своєю чергою, директор ДАКО Соф‘я Каменєва наголосила, що до архівного фонду вводиться абсолютно новий архівно-інформаційний ресурс, і переоцінити важливість цієї події складно.

Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» також увійде до звітної документації України перед ЮНЕСКО. Цей звіт відбудеться в межах реалізації нашою державою Конвенції ЮНЕСКО.


Нагадаємо, Національний проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» був реалізований за підтримки Київської, Житомирської та Рівненської облдержадміністрацій. По його закінченню на інтерактивній платформі були зібрані результати пошуково-дослідницької роботи, яка проводилася упродовж чотирьох з половиною місяців на території трьох областей.

Начальник Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта на заключній прес-конференції проєкту запевнив, що ЖОДА цю традицію підтримуватиме та розвиватиме. Директор Олевського краєзнавчого музею, який також був партнером проєкту, Анна Вжесінська, зазначила, що це новий етап для бортництва: «Він надихає, популяризує, може навіть і розширить цю традицію, як ремесло. Бортники нарешті почули, що вони важливі».

Вчора

Сторінки:
Нагору