БЕР
П'ятниця
29
08:55

​На Бердичівщині вчителі та учні створили соціальне шкільне підприємство

У Красівській школі, що на Бердичівщині, вчителі та учні створили соціальне шкільне підприємство на базі навчального майданчика- розплідника, що був закладений за підтримки садівника з багаторічним стажем Леоніда Киришевського.

З метою підвищення рівня підприємливості та компетентності у садівництві в учнів та вчителів даної школи Бердичівська міськрайонна громадська організація "Добра справа" виборола грант, за рахунок якого підприємці-початківці отримають як матеріальну, так й інформаційну підтримку. Наразі у Красівці відбулося три майстер-класи, на яких учасники СШП навчалися технологіям вирощування малини, смородини, яблунь, фундука, зокрема щеплювати плодові дерева. Леонід Киришевський прикладно показав різні способи щеплення: окуліровку, копуліровку, в розщеп тощо.

«Учасники заходів змогли на власні очі побачити різницю між сортовим живцем та підщепою на прикладі шовковиці. Також дізналися про догляд за яблунями та формуванням крони. І на завершення повторили способи щеплення власноруч на навчальному матеріалі. Це все необхідно для підвищення рівня культури садівництва, оскільки люди здебільшого не мають понять як правильно посадити, як правильно доглянути», - зазначає Леонід Киришевський, викладач майстер-класів.


На останньому практичному занятті учасники СШП висадили 100 саджанців фундука на спеціально підготовлену ділянку, що поряд з розплідником.

«Саджанці придбані за рахунок грантових коштів, - каже Юрій Балюк, голова громадської організації «Добра справа», - це відповідає стратегічному плану новоствореного підприємства. Для полегшення роботи учнів на ділянці, також придбано систему крапельного поливу, агроволокно та засоби захисту рослин».


Діти разом з дорослими вирощують малину, смородину, полуницю, черешні, груші, яблуні, і вже продають саджанці. Засновники шкільного підприємства мають мету – за виручені з продажу саджанців кошти облаштувати кімнату відпочинку для школярів.

«Ми викопуємо саджанці, підписуємо сорт який. Далі обробляємо їх, щоб шкідників не заводилось. Може, в житті колись пригодиться, мені це цікаво, буду також, може, свій садок вести», – розповідає Дарина Лісовська, 9-класниця Красівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Ц.Л. Посудевського


Проєкт «Створення соціального шкільного підприємства на базі навчального майданчика – розплідника плодово-ягідних культур Красівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Ц. Л. Посудевського Семенівської сільської ради Житомирської області» реалізується Бердичівською міськрайонною громадською організацією "Добра справа" у межах проєкту «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва у Івано-Франківській, Житомирській і Донецькій областях», що виконується Фондом Східна Європа та Kinderhilfswerk ChildFund Deutschland за фінансової підтримки German Federal


Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ).

Вчора

Сторінки:
Нагору