КВІ
П'ятниця
19
05:16

​У Житомирі біля скверу на вулиці Лятошинського зʼявився кольоровий інтерактивний дитячий майданчик. ФОТО

Відтепер маленькі житомиряни мають локацію, де можуть вчитись взаємодіяти між собою як різні учасники дорожнього руху: на велосипедах, самокатах або просто пішки. Створення дитячого інтерактивного майданчика поблизу скверу на вулиці Лятошинського – це реалізація акції з тактичного урбанізму в рамках Європейського тижня мобільності.

«У Житомирі є лише одна пішохідна вулиця Михайлівська, де простору для всіх вже не вистачає. Цьогоріч один з ключових акцентів Європейського тижня мобільності був присвячений переосмисленню вулиці Лятошинського, – розповідає Борис Пахолюк, директор КУ «Агенція розвитку міста». – Біля скверу на пішохідній частині було створено імітацію дорожнього руху в яскравій ігровій формі, адже діти краще засвоюють знання через гру. Малюнок поділений на чіткі зони та навігацію: пішохідну, велосипедну і зону для руху на самокаті».


Малюнок втілювали у життя тиждень, з 27 вересня по 4 жовтня, під кураторством художниці Анастасії Сладковської. «Цей сквер я дуже добре знаю. Повз нього я ходила в школу, тутпровела багато часу, у сквері завжди було багато дітей, – розповідає Анастасія Сладковська. – Я сама мама і моєму сину тут також дуже подобається. Він і ескіз мені допомагав малювати. …Під час роботи над ескізом я надихалась прикладом європейських міст і нашими дітьми».За словами художниці, на малюнок витратили близько 70 літрів фарби та до 30 балончиків.

Авторкою ідеї акції стала координаторка проєкту «TUMI: шлях до школи», представниця «Агенції розвитку міста» Аліна Кундіч. «Це не перша акція з тактичного урбанізму в Житомирі. Наприкінці травня – на початку червня цьогоріч ми перекрили на декілька днів проїзд біля екологічного ліцею №24 і разом із дітьми тимчасово перетворили частину вулиці на дружню до пішоходів, а цього разу нам навіть не довелось перекривати дорогу, бо локація вже є пішохідною. Ми давно помітили цю локацію, просто спостерігали за дітьми і як вони використовують цей простір. Звідси ідея, – каже Аліна Кундіч. – Далі ми обговорили її з партнерами і колегами та нарешті перетворили сірий простір, яким активно користуються діти, – на яскравий, цікавий і корисний».

Організаторами Європейського тижня мобільності у Житомирській міській територіальній громаді вже декілька років поспіль є КУ «Агенція розвитку міста» міської ради за фінансової підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II».

Вчора

Сторінки:
Нагору