КВІ
П'ятниця
19
05:16

​Віктор Развадовський: Я голосував проти закритих партійних списків. І буду усе робити від мене залежне, щоб їх не було!

22 травня на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада України не лише не підтримала зміну парламентського виборчого законодавства, а й відмовилася включити це питання до порядку денного.

На попередніх виборах до єдиного законодавчого органу України - Верховної Ради 8-го скликання - 225 депутатів обиралися за партійними закритими списками. Стільки ж парламентарів, якби не анексія Російською Федерацією Криму та російсько-українська війна на території Донецької і Луганської областей, громадяни України мали обрати в одномандатних (мажоритарних) виборчих округах.


І хоч мажоритарна система виборів застосовується у 55 відсотках країн світу, зокрема й таких успішних як Великобританія, США та Франція, в Україні чомусь саме їй намагаються приписати політичну корупцію. Навіть попри те, що низка експертів переконані, що проблема не у самій мажоритарній системі, а у тому, що у нас окремих правопорушників за купівлю голосів та інші незаконні дії не карають. Більше того, якраз депутати-мажоритарники і найбільше відповідальні перед своїми виборцями та залежні від них.


Зрештою, у 2006 та 2007 роках Верховна Рада України 5-го і 6-го скликань уже обиралася за закритими партійними списками, однак це не убезпечило її від політичної корупції, "кнопкодавства" та, у першому випадку, навіть спричинило достроковий розпуск парламенту уже через рік.


Зважаючи на вище наведене, наразі єдиним прийнятним варіантом - і для виборців, і для політиків - була б партійна система виборів з відкритими списками: коли виборці голосують не лише за партію, а й за її представників, тим самим визначаючи не лише рівень підтримки певної політичної сили, а й рейтинг політиків у її списку. Такий підхід змусив би партії боротися за авторитетних публічних діячів, унеможливив би потрапляння до прохідної частини їх виборчих списків водіїв, коханок, кухарок, родичів, друзів партійного очільника, грошовитих нуворишів чи інших осіб з сумнівною репутацією, а разом із цим і слугував би запобіжником проти диктатури однієї чи кількох осіб у депутатських фракціях політичних сил.


Зрештою, саме "Виборчий кодекс України" з відкритими списками, проголосований Верховною Радою у першому читанні у 2017 році, підтримує Парламентська асамблея Ради Європи. А під час інавгураційної промови за вибори законодавчого органу нашої країни наступного скликання за ним висловився і новий Президент України Володимир Зеленський.


Проте, уже наступної доби керівникам парламентських фракцій, а через день Верховній Раді, а отже і народу України було запропоновано вибори за закритими партійними списками. Неможливість прийняття до виборів "Виборчого кодексу України" в цілому через понад чотири тисячі правок до нього нічим іншим, як незграбним виправдовуванням, пояснити важко. Тут уже треба бути відвертим хоч самим перед собою: на першому плані інтереси країни чи ситуативні рейтинги політичної сили?!


- Всі ратували за необхідність змін виборчого законодавства України. З метою його вдосконалення у першому читанні було прийнято "Виборчий кодекс". За таке рішення я теж голосував. Відповідно до нього, чергові вибори Верховної Ради України мали відбутися за відкритими партійними списками. Я підтримую такий підхід. Але лідери трьох політичних сил, не буду зараз їх називати, щоб нікого з присутніх на святі не образити, запропонували Україні новий законопроект, яким передбачалося обрання депутатів на дочасних парламентських виборах за закритими партійними списками. Скажіть, будь ласка, хоч один із керівників політичних партій побував у вашому населеному пункті з робочим візитом у міжвиборчий період? - звернувся 25 травня до виборців у Мирополі Віктор Развадовський, де на його запрошення з нагоди Дня селища з концертною програмою виступила зірка української естради Наталія Бучинська, і у відповідь почув багатоголосе "Ні!". - Ось тому я й голосував проти закритих партійних списків. Покладаючись на вашу довіру і підтримку, я і надалі буду усе робити від мене залежне, щоб їх не було!


Залишається тільки здогадуватися: хто і з якою метою вирішив зробити "ведмежу послугу" новому Президентові України?... І чи не слід пропозицію зниження прохідного бар'єру на парламентських виборчих перегонах з 5-ти до 3-х відсотків розцінювати як політичний хабар в обмін на узаконення партійної системи виборів з закритими списками - ще гіршої, як засвідчує вітчизняна і світова історія, ніж мажоритарна?...


Григорій ПОДОРОЖНИЙ

Вчора

Сторінки:
Нагору