БЕР
Вівторок
19
05:18

Наталія Остапченко: ​Я люблю одягатися у вишиванку

У Всесвітній день вишиванки – 16 травня – заступниця голови ОДА Наталія Остапченко розповіла про значимість вишиванки особисто для неї.

«Я люблю одягатися у вишиванку. Це настільки особливий одяг, що він додає сил та енергії. Мені подобається носити вишиванку тому, що я – українка», – розповідає Наталія Остапченко.


Заступниця голови ОДА показала своє святкове вбрання, яке вже готує до Дня вишиванки. Особливої уваги заслуговує вінок з квітів ручної роботи, який доповнює білосніжне плаття з вишитим маленькими намистинками рослинним орнаментом.


«Цю прикрасу з квітів мені подарувала подруга Ольга Угнівенко, яка зробила її власноруч. До речі, вона разом зі своєю мамою розповідає про особливості орнаментів, кольорів вишиванок на сторінках книги «Духовний скарб українського народу». У цій книзі багато цікавої інформації про характерні особливості колориту українського костюма, писанок, рушників, весільного вбрання всіх регіонів України», – зазначає Наталія Остапченко.


Саме народне вбрання символізує уявлення народу про красиве та доцільне. У ньому сконцентрований колективний досвід віків та мудрість носіїв цієї культури, втілений естетичний код, збережені традиційні цінності, життєві пріоритети.


Варто зазначити, що для Житомирського регіону типовою колірною гамою сорочок було поєднання білого та червоного. Сорочки шили суцільнокроєними із полотна, з плечовими уставками, коміром з червоними зав’язками. Полотняну сорочку прикрашали тканим і вишитим орнаментом.

Вчора

Сторінки:
Нагору