БЕР
Вівторок
19
05:19

​Володимир Піньковский: Про кандидатів на посаду міських голів Житомира, Коростеня та Новограда-Волинського

Доброго дня шановні читачі сайту. Сьогодні, хотів би поділитися з Вами, позиціонуванням потенційних кандидатів на посаду міських голів Житомира, Коростеня та Новограда-Волинського на осінніх виборах цього року.

Почну з чинного голови Сергія Сухомлина, який безперечно буде висуватися та балотуватися на цю посаду вдруге. Як, я говорив раніш, С.Сухомлин, по суті, має безмежний адміністративний і фінансовий ресурс завдяки структурній побудові управляння містом, де, і великі, і малі питання, замкнув виключно на собі, а отже, від його ручного рішення залежать всі ті, хто звернувся до міської ради, практично з будь якого питання. Апарат міської ради отримує, ну просто фантастичні, як по сьогоднішнім міркам заробітні плати, а головне преміальні в розмірах 100\200, а то і 300 % в незалежності, чи їх робота є ефективної, чи ні, але знає, що всім цим завдячує виключно голові, а це, як Ви розумієте, і є той адміністративний ресурс.


Але, як не дивно, саме в цьому середовищі з числа, вже колишніх соратників і колег по роботі і партії, виник цілий пул осіб, які, бачачи, як вдало освоюються кошти ( бо так чи інакше приймали в цьому участь та були хоча і опосередковано долучені), хочуть вже самі стояти за кермом цього фінансового човна.


Ну ось: недавній заступник міського голови Матвій Хренов, з великою вірогідністю Дмитро Ткачук та, можливо - Євген Демчик. Вони будуть говорити, що йдуть задля того, бо хочуть змінити та покращити інфраструктуру міста. Виникає логічне запитання, то чого вони цього не робили протягом довгих років коли були на чільних позиціях в міській раді і завжди були поруч з головою і звісно, постійно кивали головою. Якщо були не згодні, то чому публічно і відкрито не апелювали до депутатського корпусу, виконкому, жителів міста, медіа, численної громадськості, прокуратури і право охоронних органів? Це, вічне питання, питання, питання…


Є переконлива думка про те, що несподівана імплантація Олени Розенблат у вщент розтерзане останніми роками тіло Житомирської Батьківщини, є не що інше, як також, її стартова позиція, задля висування на посаду міського голови. Чи не занадто 2 особи з однієї родини Хренових\Розенблатів в одному виборчому циклі?


Якщо так піде далі, то гарантовано, голоси виборців розтягнуть, як миші крупу в голодний рік, а в другий тур може вийти будь хто з мінімальною перевагою, а далі, діло техніки, потрібно буде тільки комусь об’єднати більшу частину програвши і ображених - проти чинного міського голови( якщо той ще вийде в другий тур), і він вже гарантовано буде з приставкою екс!


Від партії «Слуга народу», на посаду міського голови, постійно з’являються нові і нові кандидатури, яких всерйоз, чи то ні, розглядають та аналізують в Офісі Президента. Так, ще тижнів два – три тому, розглядалась кандидатура Георгія Буравкова, яка вважалась найбільш прийнятною та перспективною. Але, як мені видається, екс-голова погоджуючись на пропозицію ставить певні вимоги та умови, які можуть бути неприйнятні для ОП. Я так розумію, що і Володимир Зеленський, і Зе-команда, і партія Слуга народу, до всіх, в разі висування від цієї політичної сили висувають, якісь міфічні гарантії в вірності і лояльності. Переконаний, що такі гарантії можуть ґрунтуватися тільки на світоглядних, ідеологічних позиціях та принципах, а якщо таких немає, а принципів і ідеологічних позицій однозначно не має, то і ніяких гарантій теж не має і не може бути!


Отож, на сьогоднішній день вже розглядається кандидатура Олега Кузьміних - рідного брати народного депутата Сергія Кузьміних ( 1983 р\н), який виграв мандат на 67 ВО, та, як, я розумію, гарантує лояльність та керованість свого старшого брата ( 1977 р\н) в разі висування та обрання на посаду голови міста Житомира. Ба, здивуєтесь, у слузі останнім часом чомусь «запали» на військових, і Ігор Герасименко, нардеп обраний від Житомира, також проходить оглядини на цю посаду. Правда, в якості нардепа, він чомусь майже геть забув про Житомир, а йому-взяли і нагадали – що є таке місто !


І ще, в зв’язку з остаточним і публічним відходом С.Сухомлина і його колишньої і сьогоднішньої тусовки він націонал-української риторики та нищівної експлуатації цього тренду протягом майже 20 років, ця ніша, в зв’язку з переходом в не українську ПроПозицію, виявилась повністю вільною, що значно послаблює шанси голови ( бо фактично це зрада), та дає шанси представникам від ВО Свободи, Голосу, та іншим, спробувати мобілізувати електорат на свою користь!

Всі сьогоднішні домовленості С.Сухомлина з представниками партій, як то ОПЗЖ, іншими, про посаду Секретаря міської ради, заступників, тощо, не вартують і виїденого яйця, бо ситуація для нього, згідно з останнім соціологічним опитуванням в місті, значно погіршується, і вже майже 40 % опитаних виборців мають негативне ставлення до чинного міського голови, та ні за яких обставин не проголосують за цю кандидатуру.


Цікаво ситуація розвивається в Коростені, де чинний голова Володимир Москаленко керує містом з 1998 року. Так виглядає, що Володимир Васильович, вже втомився від цієї важкої ноші та постійних стресів, напевно в душі, сам і добровільно, згоден залишити цю посаду, але, на жаль та на його думку, нема кому передати ключі від міста. Так виявилося, що за роки свого довгого управляння, не підготував низку кандидатур, які могли б ротаційно та непомітно, для управління міста, замінити його на цій важливій посаді. Бачать це і оточуючі, які за цей час виросли, економічно зміцніли, набули життєвого досвіду та хочуть взяти місто в своє оперативне управління. Експерти прогнозують, що вперше, в XXI – столітті, в місті Коростені, буде справжня конкурентна боротьба за посаду міського голови, що кандидатів на посаду міського голови буде з добрий десяток, але, на думку експертів, основна конкуренція буде розвиватися навколо чинного міського голови Володимира Москаленка, та, як він себе позиціонує, представника партії Слуга народу Віталія Науменка. Ще рік тому назад, коли був присутній тренд на молоді обличчя, у Віталія, як то кажуть, була значна фора, а сьогодні, при пониженню рейтингу президентської партії вона вже не така переконлива! Однозначно, перебіг подій буде залежати від багатьох факторів, які лежать і в законодавчій площині, бо є пропозиція щодо обрання голів в містах з такою кількістю виборців в два тури, а також від інших висуванців, які можуть «розтягнути» електорат того чи іншого кандидата. Зазначу, що у нинішнього голови Володимира Москаленка працює добре вибудувана вертикаль влади в місті та неформальний клуб директорів підприємств, керівників господарств та установ, які є доволі ефективними та мають вплив на колективи. У основного конкурента Віталія Науменка: особистий рейтинг + рейтинг партії Слуга народу + підтримка Володимира Петренка, який від вище названої партії опікується північними районами нашої області. Буде цікаво та інтригуюче, адже, як я вже писав раніш, зійдуться в суперництві клас і авторитет + багаторічний досвід управління містом та – молодість, енергія, та велике бажання досягнути поставленого результату!

І ще, вже про Новоград-Волинський, який давно живе та функціонує без міського голови. Звісна річ, що свято-місце не буває пусте і на сьогодні, тут ціла інтрига, низка потенційних кандидатів на посаду міського голови на будь який вибір і смак. Отож, давайте почнемо з молодих та амбітних, а це буде - Олександр Широкопояс, якому ще немає і 30 років, але в доробку має декілька вищих освіт, службу в СБУ та викладацьку діяльність в Житомирські політехніці. Другий кандидат це Сергій Литвинчук- теж молода особа, нинішній голова РДА в Новоград-Волинському району від Зе-команди. Саме цю кандидатуру лобіює і підтримує Дмитро Костюк, який є народним депутатом –мажоритарником від 65 ВО.


А далі, як завжди, серйозна та заплутана інтрига, адже від менеджменту міської ради одразу виставляється 2-3 кандидатури на міського голову в особі першого заступника Сергія Колотова, який попрацював на цій та інших посадах протягом 4 останніх каденцій, має колосальний управлінський та політичний досвід, а також жіночий тандем в особі секретаря міської ради Олени Пономаренко і заступника міського голови Оксани Гвозденко. Одразу, три перших особи від міської ради ( не рахуючи відсутнього міського голови) претендують на першу роль в міській ієрархії! Подейкують, що, напевно, виходячи з жіночої солідарності та інших важливих об’єднуючих речей, потенційні кандидати-жінки на сьогодні об’єдналися, і головним кандидатом від них буде Оксана Гвозденко, а в разі обрання - Олена Пономаренко займе не менш солідну посаду в міській раді. І ще, Леонід Весельський ( екс-голова), який хоч і відсутній та на пряму не бере участі в виборчому процесі, підтримує жіночий тандем, бо він його виростив, пропонував на посади, привів, та хоче мати продовження своїх та спільних справ!

Новограду-Волинському – потрібен Литвин ! Саме під таким умовним гаслом пройшла одна з нарад від головуванням самого Володимира Михайловича Литвина. Сім’я Литвинів розглядала питання - кого з Литвинів будуть висувати на посаду міського голови. І хоча до остаточного рішення не прийшли, але лава претендентів чимала, а це: Петро Литвин, Микола Литвин, можливо Іван Литвин? Не виключено, що хтось із цього середовища, також спробує взяти владу в свої руки в рідному місті. Однозначно, що список кандидатур на посаду міського голови Новограді-Волинському буде значно довший, не сказали свого слова такі особи, як Віктор Мельник, Степан Нусбаум, Сергій Маяцький, Віталій Бойчук, інші, які мають доволі потужний ресурс та політичні амбіції.

Отож, в Новграді-Волинському буде точно гаряче, а то і спекото, інтригуюче, і зовсім, зовсім, непередбачувано!


Дякую що весь цей час були зі мною, є не байдужими та цікавитесь політичними процесами в області.


Володимир Піньковский

клуб «Експерти Житомирщини»

Вчора

Сторінки:
Нагору