КВІ
Субота
20
01:02

​Агрогалузь — це один із драйверів економіки нашої країни, — Віталій Бунечко на комітетських слуханнях Верховної Ради України. ВІДЕО

Сьогодні, 22 вересня, у приміщенні Поліського національного університету відбулися комітетські слухання стану та перспектив розвитку аграрного сектору в Поліській зоні в умовах воєнного стану.

До слухань долучилися голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко спільно зі своєю першою заступницею Наталією Остапченко, народні депутати України, аграрії Житомирщини та представники профільних структурних підрозділів ОВА.


«Повномасштабна війна стала справжнім випробуванням для аграріїв Житомирщини. Майже 120 гектарів полів нашої області було заміновано, до частини не було доступу, ворог знищив частину техніки, склади й елеватори. Посівну гальмували й інші фактори, зокрема нестача палива для техніки. Також агропідприємствам довелося наново відбудовувати логістику з урахуванням вимог воєнного часу», — поінформував Віталій Бунечко.


При цьому, як зазначив начальник ОВА, хоробрість та цілеспрямованість аграріїв Житомирщини дозволила ефективно провести посівну кампанію 2022 року, під час якої було засіяно 94% площ сільгоспугідь минулого року.


Своєю чергою Житомирською обласною військовою адміністрацією під час дефіциту палива було організовано підтримку малих сільськогосподарських товаровиробників. Також адміністрація виступила координатором благодійних поставок насіннєвого матеріалу для фермерів.


Як приклад, за сприяння Житомирської ОВА та профільного Міністерства, компанія Bayer безкоштовно надавала нашим аграріям насіння кукурудзи та ріпаку. В рамках співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) для малих сільськогосподарських підприємств регіону було надано посівний матеріал гречки. Також сільгоспвиробникам на благодійній основі від голландської овочевої компанії було передано насіння бобів.


«Наше головне завдання на сьогодні – формувати базу для врожаю наступного року. В області вже розпочато осінню посівну кампанію під урожай 2023 року. Загалом буде засіяно понад 167 тисяч гектар. Заплановано збільшення посівних площ під пшеницю, жито та ячмінь», — додав Віталій Бунечко.


Він також підкреслив, що Держава, розуміючи життєву необхідність роботи аграріїв, від яких залежить продовольча безпека країни та пожвавлення української економіки, під час війни запровадила додаткову кредитну підтримку аграріїв в період посівної. За останні декілька місяців півтисячі фермерських господарств області отримали кредитів на суму майже 1 мільярд гривень. Із них більше половини під нульовий відсоток. Також аграрії отримали мікрогранти від Держави на 7 млн грн.


«Аграрний комплекс Житомирщини зумів адаптуватися до викликів військового часу. Але в теперішніх умовах дуже важлива підтримка з боку Держави. Впевнений, що сьогодні ми зможемо напрацювати необхідні кроки та створити умови для ефективного розвитку наших аграріїв у майбутньому. Разом переможемо!», — підсумував Віталій Бунечко.


У рамках виїзного засідання Комітету народні депутати відвідали кілька агропідприємств у Брусилівській територіальній громаді та відмітили ефективну роботу аграріїв Житомирщини попри війну.

Вчора

Сторінки:
Нагору