КВІ
П'ятниця
19
17:27

​На Житомирщині черговий випадок ботулізму - молодик отруївся консервою

На Житомирщині зафіксували лабораторно підтверджений випадок ботулізму. За останні чотири місяці ботулізм діагностували в області вперше. Про це Суспільному розповіла лікарка-інфекціоністка Ольга Сахневич. За її словами, пацієнту 20 років, він є жителем Андрушівської громади, отруївся домашньою консервою.

"Стан пацієнта задовільний, можна сказати, що середньоважкий перебіг в нього завершився, – каже Ольга Сахневич. – Пацієнт отримує лікування щодо покращення іннервацій нервових закінчень та лікування шлунково-кишкового тракту".


20- річний Дмитро Лещівський розповів, що йому стало зле після вечері. Зараз чоловік перебуває в гастроентерологічному відділенні обласної лікарні, куди його перевели з реанімації.


"Спочатку болів шлунок, я випив таблетку, мене знудило, – каже Дмитро Лещівський. – Мені було недобре, я купив газованої води, випив, знову почалася блювота. На ранок, коли я прокинувся, в мене пропав зір. Звернувся до свого лікаря і так потрапив до лікарні".


За словами Дмитра, в реанімації йому відразу вкололи протиботулічну сироватку.


"Потім – крапельниці, антибіотики, – розповідає Дмитро Лещівський. – Зір у мене відновлюється. Вже бачу краще і сподіваюся на те, що зір відновиться стовідсотково".


Завідувач відділу епіднагляду обласного лабораторного центру Василь Печенюк досліджує побутовий ботулізм. Каже, що Дмитро отруївся консервою домашнього приготування. Зараз в лабораторії визначають, якою саме.


"Дмитро їв дві консерви, чомусь дві відразу, – каже Василь Печенюк. – Одна консерва з курятини, а друга – товстолоб. У них є автоклав, вони ніби зробили консерву так, як потрібно, а спори залишилися".


За словами лікарки-інфекціоністки Ольги Сахневич, основна причина захворювання ботулізмом – паличка, яка міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.


"Ботулізм належить до харчових токсикоінфекцій і виникає внаслідок вживання продуктів харчування консервованого, в'яленого, соленого, сушеного або кустарного виробництва, – каже Ольги Сахневич. – Тому рекомендуємо, аби всі консервовані продукти обов'язково були термічно оброблені. Домашні продукти у вигляді салатів, грибів, овочів, фруктів краще використовувати у квашеному вигляді, а не в консервованому".


За 2021 рік це вже сьомий випадок ботулізму в області. Зараз в обласній лікарні в наявності є три протиботулічні сироватки.

Вчора

Сторінки:
Нагору