КВІ
Субота
20
19:07

​На Житомирщині «ділки» наживились на автомобілях для ЗСУ

Двоє жителів області під виглядом гуманітарної допомоги для потреб Збройних Сил України ввозили з-за кордону автомобілі з нульовим розмитненням. Надалі транспортні засоби продавали за ринковою ціною. 17 серпня правоохоронці затримали одного з фігурантів провадження під час реалізації чергової партії автівок та провели низку обшуків й вилучили докази протиправної діяльності.

Викриття злочинної схеми проводилося працівниками Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ та ГУНП Житомирщини у співпраці з оперативниками УСБУ області та за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.


Попередньо встановлено, що кілька місяців тому на ім’я жителя Житомирського району було офіційно зареєстровано благодійну організацію. Потому двоє чоловіків, жителі м. Житомира та м. Бердичева, розпочали діяльність із закупівлі транспортних засобів у країнах Європи. При цьому вони, використовуючи документи фонду та під виглядом гуманітарної допомоги для ЗСУ, ввозили в Україну автомобілі за пільговою процедурою, з нульовим розмитненням.


Надалі кожен зі спільників проводив незначну передпродажну підготовку автівок та реалізував їх всім охочим за ринковою ціною за готівку. Серед покупців були й волонтери та військові. Під час такої діяльності вони продали понад два десятки автомобілів на суму близько 3 мільйонів гривень.


17 серпня правоохоронці затримали одного з фігурантів провадження, 54-річного житомирянина, у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України просто під час реалізації ним чергової партії автомобілів. Чоловік планував отримати за 4 автівки майже півмільйона гривень.


Слідчі провели 5 санкціонованих обшуків та ще 2 невідкладних огляди та вилучили транспортні засоби й документацію, що можуть бути свідченнями протиправної діяльності.


Нині триває подальше досудове розслідування за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) КК України.


Законодавством за такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Вчора

Сторінки:
Нагору