КВІ
Четвер
25
01:40

​На Житомирщині може припинити свою діяльність обласний лабораторний центр

За кілька тижнів обласний лабораторний центр у Житомирі може припинити свою діяльність. Установі не затвердили та повернули кошторис із штатним розписом. У Міністерстві охорони здоров'я мотивують своє рішення тим, що документи підписав Зиновій Парамонов, а не Олександр Зарицький, якого своїм наказом від жовтня минулого року призначили у відомстві. Натомість у лабораторному центрі вказують на єдиний реєстр юридичних осіб, відповідно до якого керівником установи є саме Зиновій Парамонов.

Кореспонденти Суспільного знайшли інформацію про керівництво лабораторного центру на сайті Міністерства юстиції у реєстрі юридичних осіб. Керівником установи там вказаний саме Зиновій Парамонов. Він за законом і повинен підписувати всі документи. Юристка Наталія Циганчук зазначила, що право підпису визначається саме державним реєстром, а не внутрішніми наказами МОЗ:


"Міністерство юстиції України прийняло рішення про те, що Олександр Зарицький був незаконно зареєстрований як виконуючий обов'язки директора лабораторного центру. І там, якщо подивитись, Зарицький намагався знову зареєструватись уже як генеральний директор лабораторного центру. І знову йому відмовили, тому що в єдиному державному реєстрі директором зазначений Зиновій Парамонов, він не звільнений, не відсторонений від посади і тому призначити іншу особу неможливо".


Кошторис установі Міністерство охорони здоров'я не затвердило нібито через те, що документи підписав Зиновій Парамонов, а не Олександр Зарицький, якого своїм наказом міністерство призначило у жовтні минулого року. Але у лабораторному центрі кажуть, що всі накази про призначення Олександра Зарицького скасовані. Реєстрацію нового керівника скасували і державні реєстратори, відтак чинним керівником залишається Зиновій Парамонов.


Виконуючий обов'язки директора лабораторного центру Юрій Лутай каже, що після того, як закінчаться запаси і АТ "Житомиробленерго" відключить установу від електропостачання – вся діяльність зупиниться:


"Після того, як вони пришлють повідомлення – тут життя зупиниться. Ми будемо змушені припинити діяльність і повідомити медичні заклади про те, що більше не приймаємо матеріал для дослідження на Covid-19".


Микола Яковенко працює у центрі більше 30 років. Чоловік каже, що нині їх залишають без зарплати, а можливо, і роботи, адже без затвердженого кошторису діяльність установи неможлива.


"Проте колектив працюватиме до останнього", – каже Микола Яковенко. – Для нас захист нашого здоров'я – спецодяг – теж є дуже важливим, а він закінчується, тому купуватимемо його за свої кошти, але здаватись не будемо".


Нині працівники лабораторного центру підготували звернення до Президента України та низки народних депутатів щодо ситуації, що склалася. Окрім того, якщо їм не виплачуватимуть зарплату, то звертатимуться ще й до правоохоронних органів.

Вчора

Сторінки:
Нагору