БЕР
П'ятниця
29
17:06

​Соцслужби розшукують батька покинутої дівчинки з двійні, що народилася у Житомирі

Мати відмовилася від дівчинки, мотивуючи своє рішення тим, що дитина хвора, а вона не має грошей на її лікування. Батька шукають для того, щоб визначити подальшу долю дитини. Пошуки тривають вже більше двох тижнів.

Суспільне вже писало про дівчинку, яка народилася у двійні 3 березня 2020 року в обласному перинатальному центрі і від якої 10 березня, виписуючись з закладу, відмовилася мама. Жінка забрала лише другу дитину – хлопчика.


Головна спеціалістка відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації Людмили Блащук розповіла, що з 15 травня вона має свідоцтво про народження, в якому є дані про обох батьків дівчинки. Соцслужби почали шукати батька дівчинки, аби визначити подальшу долю дитини.


Людмила Блащук: "Оскільки мама кинула дитинку, є ще і батько. Тобто, дитина на сьогоднішній день вважається батьковою. І поки ми його не знайдемо, подальшу долю дитини не можемо вирішити. Батько перебуває в зоні АТО, але не виходить на зв’язок. Ми дали запити на військкомат і поліцію, щоб його розшукати. Якщо і тато відмовиться, тоді дитинці буде наданий статус і вона стане на первинний облік. Тоді вже рішення щодо дівчинки прийматимуть органи опіки та піклування. По закону є ще пів року, тож, ми чекаємо. Після закінчення цих термінів вже починається процедура позбавлення батьківських прав".


За ці пів року мати також має право забрати дитину.


"Мама може одуматися. По закону, за пів року вона може передумати і, відкликавши свою заяву, забрати дитину", - каже Людмила Блащук.


За словами завідувачки відділення постінтенсивного догляду перинтального центру Майї Смоляр, свою відмову забрати новонароджену доньку мама мотивувала тим, що дівчинка має вади серця та судин, а вона не має коштів на лікування дитини. За весь час перебування дівчинки у відділенні мати поцікавилася станом дитини лише один раз.


Майя Смоляр: "Мати за весь час перебування дитинки у відділенні телефонувала лише один раз, і то після того, як у нас побувало телебачення. Вона запитала, чи дитинка вже здорова. Їй було сказано, що дитина не може бути здоровою, тому що рано чи пізно її доведеться оперувати. На що мати сказала, що грошей в неї немає. На сьогодні стан дитинки соматично задовільний. Але з урахуванням того, що дитина має вади серця, то це стан середньої важкості. Вага її становить 3 кілограми 400 грамів. Це взагалі дуже пристойна вага, враховуючи, що дитина народилася з вагою 1 кілограм 630 грамів. Станом на зараз дівчинка оперативного втручання поки що не потребує. В перинатальному центрі вона лишатиметься до завершення карантину. Враховуючи, що 3 червня їй виповниться 3 місяці, то десь з 3-го по 10 червня, якщо все буде спокійно, ми її знов проконсультуємо у місті Києві, де буде вирішуватися питання, коли її треба оперувати і яким чином це буде зроблено".


Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з мамою дитини телефоном. Публічно використати фрагмент аудіозапису жінка не дозволила, проте в розмові розповіла, що не має можливості доглядати дитину з вадами серця та судин, оскільки вже виховує двох малолітніх дітей. Зі слів жінки, найближчими днями вона планує побувати у районі, де збирається оформити юридичні документи на дівчинку. Про які саме документи йде мова, жінка відмовилася сказати.

Сторінки:
Нагору