КВІ
П'ятниця
19
14:48

​У Свято-Михайлівському соборі Житомира планують оздобити розписом більше 300 метрів площі будівлі

До кінця 2021 року у Свято-Михайлівському кафедральному соборі Житомира планують розписати більше 300 метрів площі будівлі. За словами настоятеля храму, Свято-Михайлівський собор – єдиний в Україні храм, де відновлюють старовинний український розпис.

Собор почали розписувати 20 років тому. Настоятель храму отець Богдан Бойко каже: аби розписати його весь, потрібно багато років, бо праця дуже кропітка. До кінця 2021 року планують розписати більше 300 метрів площі собору. Художні роботи виконують за кошти, виділені меценатом. Зі слів отця Богдана, Свято-Михайлівський собор – єдиний храм в Україні, де відновлюють стародавній український розпис:


"Художники запропонували, і ми з громадою вирішили, що потрібно відновлювати українські розписи, яких немає в жодному храмі України".


У великій залі храму наразі богослужінь не проводять. Тут працюють десятеро художників із Житомира та Києва, які оформлюють стіни та стелю. Пишуть акриловими та олійними фарбами.


Льняне полотно, на якому виконують розпис, замовляють в Італії. Полотно покривають типографською позолотою – це дає змогу заощадити гроші, не втрачаючи якості ілюстрації. Після цього потрібно ретельно наклеїти на стіни вже готові роботи, говорить головний художник Денис Белянський:


"Технологію нам довелося вивчати самим. Що я не читав, у кого не питав – ніхто нічого не знав. А зараз ми знаємо весь технологічний процес від початку і до кінця. Ми виконуємо всі роботи в майстерні, плюс – десь тиждень потрібен, щоб їх наклеїти. Це мобільна і дуже зручна техніка. Вона має свої переваги, але й недоліки також – всі розміри та шаблони треба тримати в голові. Храм нерівний, знімати все треба точно і треба постійно контролювати. В цьому і є складність".


Денис Белянський, який працює над художнім образом Свято-Михайлівського собору 20 років, каже: такий розпис у майбутньому буде зручно реставрувати:


"Ми повинні думати на 100 років вперед – про те, як у майбутньому з цим розписом будуть працювати реставратори. Звичайно є фахівці, які працюють з настінним розписом. Але є варіант, коли можна зрізати зруйнований шматок полотна, занести його в майстерню, почистити і повернути".


Зі слів Дениса Белянського, частину сюжетів спеціально розмістили на рівні очей людини, аби прихожани могли детально їх роздивитися:


"Ми можемо близько підійти і побачити навіть модуль обробки деталей – він книжковий. Фактично, ми робимо монументальну мініатюру, що також є унікальним як для цього храму, так і в цілому".


16-річному Олександру Белянському також дозволили долучитися до розпису собору. Бджолу на лілії, розміщеній у центрі сонця, художнику довірили написати самостійно і за власним ескізом:


"Я дивлюся, вчуся і сам пробую. Отримав завдання намалювати бджілку. Намалював ескіз, потім переніс через кальку і плівку на полотно. Сам позолотив – спершу лак спеціальний накладається, потім золото і все це шліфується. І вже після цього пензликом малюється зображення готової бджілки акрилом по золоту. Дуже цікаво. Це досвід".


З 17 по 19 липня парафіяни зможуть відвідати богослужіння у Свято-Михайлівському кафедральному соборі. А з 20 липня художники продовжать роботу за зачиненими дверима, як того потребує технологія нанесення розпису.

Вчора

Сторінки:
Нагору