КВІ
Субота
20
13:54

​У Житомирі нечистоти продовжують текти у Тетерів

Від ранку 7 жовтня у Житомирі нечистоти продовжують стікати в річку Тетерів. Поломку на головній каналізаційній насосній станції (ГКНС) "Житомирводоканалу" мають усунути до 22 години. Про це Суспільному розповів керівник "Житомирводоканалу" Андрій Нікітін. За його словами, 7 жовтня близько п'ятої години ранку на ГКНС трапилася аварія, внаслідок якої неочищені каналізаційні стоки потрапили у річку Тетерів.

"З двох робочих агрегатів – робочого та резервного – дев'ятий вийшов з ладу по механічний частині. Ми мали його вивести з експлуатації і залишилися на одному робочому насосі. Але о п’ятій годині ранку електрична частина – тиристорний вирівнювач – згорів. І в нас насосна станція залишилася без робочих насосів", – сказав Андрій Нікітін.


Людмила Лукашевич живе біля каналізаційно-насосної станції. Вранці жінка побачила, що каналізаційні стоки течуть біля її подвір’я.


"Це я тільки зранку побачила, що там біжить вода. В нас вбиральня на вулиці стоїть – все вже добігло туди. Я з лопатою туди ходила, але бачу, що воно меншає. Бігло з-під цього або з-під того люка. Стоки ці з каналізації – чути по запаху. Тут від них труба відходить, і якщо вони (комунальники – ред.) не справляються, то відкривають цю трубу, і все тече в рівчак, а далі – і в річку", – каже Людмила Лукашевич.


За словами Андрія Нікітіна, працівники водоканалу планують відремонтувати насосні агрегати до 22 години 7 жовтня. Поки станція не відновить роботу, неочищені стоки продовжуватимуть іти в річку.


"Наслідки ми зараз обраховуємо, – говорить очільник водоканалу. – Але зараз безпосередньо іде скид, і це має найбільший негативний екологічний наслідок. Насосній станції – 48 років, вона не може працювати через старість. Тому і виходять такі ситуації. Обладнання, на якому ми зараз працюємо, не є надійним – воно постійно виходить з ладу. По електричній частині насосного обладнання №1 зараз працюють електрики, щоб відновити його працездатність. І насосний агрегат №3 – там триває процес з відновлення механічної частини".


Від початку серпня 2021 року працівники Держекоінспекції Поліського округу зафіксували шість скидів нечистот з ГКНС "Житомирводоканалу". Фахівчиня екоінспекції Ірина Березюк розповіла, що вони взяли проби не лише води, а й ґрунту поблизу місця скиду.


"Проби води брали в місці аварійного скиду і в річці Тетерів загалом – вище та нижче скиду, щоб побачити, чи впливають стоки на якість води. Крім того, на території головної каналізаційної насосної станції теж виявили скид – там рукавами все викачується прямо на ґрунт. Тому додатково ми взяли ще й проби ґрунту для виявлення забруднення", – поінформувала Ірина Березюк.

Вчора

Сторінки:
Нагору