КВІ
Субота
20
09:44

​У Житомирі протестували проти перенесення психдиспансеру у Зарічани

18 лютого у Житомирі родичі людей, які перебувають на обліку в психоневрологічному диспансері, протестували проти перенесення закладу на територію Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 в селі Зарічани.

Про це Суспільному розповіли учасники акції протесту. Мама дитини з інвалідністю Наталія Гомонюк каже, що перенесення психоневрологічного диспансеру за межі міста обурило пацієнтів та їх родичів:


"Моїй дитині вже 36 років. Більше 30 років ми ходимо у цей диспансер, тут нам виписують ліки. Зараз дочка вже не може ходити, вона у мене пересувається на візку. Я її зараз навіть на вулицю не можу вивезти. І що мені зараз їхати аж у психлікарню, щоб виписати лікування?"


Деякі пацієнти бояться переїзду в інший лікувальний заклад, розповідає сестра пацієнта диспансеру Лілія Вербовська


"Мій брат знає це місце, коли мама його сюди возить, та знає як йому сюди добиратися. І тому він не тривожиться. Для нього тут спокійна, немов домашня обстановка. У нашому випадку затягнути його в лікарню у Зарічани, коли він навіть ходити толком не може, дуже складно".


Учасники акції протесту від імені пацієнтів та їх родичів зібрали підписи проти перенесення психіатричного диспансеру на територію обласної психіатричної лікарні №1 у Зарічанах. Учасниця протесту Ольга говорить, що перенесення диспансеру викличе додаткові фінансові проблеми в сім'ях пацієнтів:


"Не для всіх це зручно. Оплата за проїзд б'є по кишенях, оскільки ми отримуємо дуже маленькі пенсії. Багато пацієнтів не будуть отримувати гідного лікування, у зв'язку з невиписаними рецептами. Це приведе до загострення хвороб".


Завідуючий психіатричним диспансером Генріх Сенкевич розповів нашим кореспондентам, що заклад переїжджає в приміщення лікарні через зміни умов фінансування закладів охорони здоров'я:


"На даний час наше приміщення не може бути пристосоване, і в ньому не можуть бути проведені всі роботи, щоб його пристосувати, згідно тих вимог, які надаються для закладів охорони здоров'я. Тому ми змушені міняти місце нашого закладу".


Керівник управління майном Житомирської обласної ради Володимир Казьмірик, каже, що психіатричний диспансер буде приєднаний до лікарні в Зарічанах, у зв'язку з медичною реформою:


"Потребу об'єднати спричинила медична реформа. Фінансування закладів здійснює НСЗУ. Буде елементарна оптимізація витрат. Обслуговує диспансер жителів всієї області, а не лише міста. Я думаю, що людям навіть краще буде проїхатися в Зарічани, ніж шукати у Житомирі, де цей диспансер".


За оцінками кореспондентки Суспільного, участь в акції проти перенесення психдиспансеру на територію Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 взяли близько 20 людей.

Вчора

Сторінки:
Нагору