КВІ
Вівторок
23
14:42

​Житомирському обласному центру народної творчості подарували колекцію старовинних вишитих робіт

Житомирському обласному центру народної творчості подарували колекцію із понад 30 робіт, вишитих більше 70 років тому. Роботи Центр отримав від родини Ольги Яремчук.

Про це Суспільне.Житомир розповіла представниця центру народної творчості Надія Сегеда. За її словами, роботи, вишиті понад 70 років тому, зберігала вдома донька та онука майстрині.


Ольга Яремчук народилася у Коростишеві в 1927 році і прожила 91 рік, говорить її онука Тетяна Вербовська. Жінка каже: скільки пам'ятає бабусю, та увесь час була з голкою та нитками в руках – вишивала рушники, картини, серветки. Свої роботи Ольга Яремчук любила дарувати:


"Бабуся була чудовою людиною, дуже добра. Мала багато онуків та правнуків. Для моєї доньки вона була нянею. Тільки в неї з'являлася вільна хвилина, вона одразу брала в руки голку та нитки і одразу сідала вишивати. На її рушниках одружувалися всі її діти та онуки".


Донька Ольги Яремчук Наталія Ращупкіна згадує: ще зовсім молодою її мати під час Другої світової війни працювала у шпиталі. Відтоді і захопилася мистецтвом вишивання. Таким чином хотіла підтримати поранених солдат:


"Одні з перших робіт мами – це рушники, вони не зовсім вдало виконані. Але вона працювала після визволення Коростишева у шпиталі і вишивала їх, щоб пораненим і персоналу було приємно. Написано "С добрым утром" російською мовою, тому що поранені були різних національностей. Взагалі вона розмовляла українською".


Крім рушників, родина передала центру творчості сімейний альбом, в якому збереглися раритетні фото, каже завідувачка відділом етнографії Житомирського обласного краєзнавчого музею Валентина Невеська. За її словами, по них можна відтворити історію тих часів:


"Ми можемо бачити тогочасну дитячу моду – вона така цікава: комбінована сукня та морська тематика в одязі. І ще ми тут бачимо повоєнні фото – десь 1945 рік. Тут вона зовсім маленька, а от тут вже, мабуть, перед тим, як заміж вийти. Також бачимо молодь тодішню".


Рушникам та картинам – понад 70 років, роботи відреставрують і використовуватимуть в оформленні інших виставок, розповідає Надія Сегеда. Є й унікальні техніки виконання:


"Ось у цій роботі використана гладь, і вона має свою унікальну техніку, яку використовували, певно, в ті часи. Тому що зараз більш простіша техніка гладдю. А там дуже тонко виконана робота. Дуже ніжні кольори. І якщо подивитися на роботи майстрині, то переважно там квіти, які ростуть у нас на Поліссі".


В цілому, до нашого часу збереглося понад 100 робіт Ольги Яремчук, 30 з яких тепер зберігатиметься в Житомирському обласному центрі народної творчості.

Вчора

Сторінки:
Нагору