БЕР
Вівторок
19
04:02

Володимир Піньковський: ​Хто Хоче? Може? Буде? головою Житомирської обласної ради?

Виборчий процес в органи місцевого самоврядування на Житомирщині завершився, але основна інтрига залишається: хто очолить основну, ресурсну та впливову адміністративно -політичну структуру в області?

Нині, роль обласної ради та її очільника значно зросла, а в найближчий перспективі та у разі згортання діяльності обласної адміністрації, як центральної державної вертикалі збільшитися в рази!

Отож, відповідно, ціна мандату депутата обласної ради, а тим більше голови та заступників вартує багато, а з часом збільшиться ще, ще , і ще…

То, все таки: хто хоче, може, та в кінці –кінців очолить обласну раду на її першому пленарному засідання восьмого скликання?

По перше, потрібно чітко розуміти і реально усвідомити що це питання абсолютно не вирішуються депутатами в нашій області, а основними бенефіціарами, власниками, вигодонабувачами, які вклали кошти в цю виборчу кампанію в певні партії, в кооперації з собі подібними олігархами, можновладцями та титульними особами від влади.

Для прикладу інформую, що відносно новий в політиці, але дуже заможний, впливовий і шановний Геннадій Буткевич, власник потужної мережі АТБ в Україні, став акціонером, як мінімум трьох політичних партій, вклавши свої кревні в виборчу кампанію і в «Слугу народу», і в «ОПЗЖ», і в «Силу і Честь». Правда, в ці партії вклався не тільки він, а і інші сильні світу цього, як то «невгамовний» Ігор Коломойський, + власне ресурс та бренди самих партій, + різного роду приховані акціонери( через афільовані в Україні структури) з ближнього та дальнього закордоння…

Отож, саме навколо цього акціонера і Ко, і в кінці-кінці від цих депутатів, крутиться перша і основна інтрига з вибором голови Житомирської обласної ради.

А далі, проста математика: «Слуга народу» має 11 мандатів, вічний сателіт від будь якої влади партія «Наш край» - 9 мандатів, «ОПЗЖ» – 7 мандатів, «Сила і Честь»- 4 мандати. Додаємо сюди голоси ВО «Батьківщини»- 6 мандатів, як партійної структури, яку прихопили ще раніш особами близькими до основних вигодонабувачів і маємо: 37 депутатських мандатів що складає невелику, але переконливу більшість з 64 осіб всього депутатського корпусу Житомирської обласної ради.

Як би то, на перший погляд, все дуже гарно складається, але, ми не врахували одного, окрім чистої математики завжди присутній людський фактор, а він, якщо знаєте, був, є, і буде визначальним! Я вже акцентував увагу на тому, що питання обрання очільника обласної ради та заступників вирішується в Києві основними бенефіціарами, вигодонабувачами, акціонерами та власниками партій, без консультацій та врахування інтересів місцевими лідерами партій, авторитетними депутатами та тими, хто власне зробив цей результат реальним та став депутатом! аке келійне, непублічне та вузько зоре розуміння та прийняття рішень, може зіграти злий жарт з тими, хто вважає, що вже виграв вибори, отримав посаду та взяв владу в свої руки. Більшість депутатського корпусу, які обралися вперше або обиралися раніш, абсолютно не розуміють, не звикли і не хочуть вважати, що вони, не що інше, як мовчазні і слухняні інструментики в руках вище перерахованих маніпуляторів. А отже, може, і з великою вірогідністю відбудеться, як то кажуть «бунт на кораблі», який загрожує перевернути всі розставлені шахові фігури догори дригом, бо питання обрання голови вирішується не тільки, і не стільки в київських кабінетах на печерських пагорбах, а в кабінці для таємного голосування в стінах обласної ради!

Отож, на сьогодні, головою Житомирської ради, згідно моєї вище описаної концепції, планує бути Володимир Федоренко, киянин, перший номер партії «Слуга народу» та перший заступник голови Житомирської обласної адміністрації. Першим заступником, ну, дуже хоче бути Олександр Дмитрук, який, як би то офіційно очолював виборчий штаб слуг. Посаду заступника, як би то віддають партії «ОПЗЖ» але невідомо кому саме, яка посіла третє місце в рейтингу з сімома мандатами. А де представництво інших партій, як то «Наш край-9 мандатів», «Батьківщини-6 мандатів», «Сили і Честі-4 мандати»? І хто, в кінці-кінців буде працювати в обласній раді, хто буде «зшивати» область і країну після виснажливих перегонів і емоційних публічних дебатів та взаємних звинувачень? Бо, як ми бачимо, символічно очолювати обласну раду, вести засідання, імпозантно сидіти під прицілами софітів та камер завжди знайдеться купа бажаючих, а от здійснювати вмілу і ефективну комунікацію серед депутатського корпусу та активної частин населення, вміти формувати та управляти бюджетом, давати адекватні рішення на сучасні виклики, це велике питання з багатьма невідомими???

А що мислить потенційна опозиція в обласні раді, інша частина обраного депутатського корпусу, яка також будує плани по, не формальному перебуванні в залі, також хоче брати активну участь в формуванні та освоєнні бюджету, і також вибудовує свої плани по взяттю влади в свої руки. Тим більше, подивіться, хто там на основних ролях? А там ті, хто добре знає весь депутатський корпус, добре вміє управляти цими процесами, а головне, може, а це визначальне - плести інтриги, створювати неформальні, але міцні домовленості та продукувати проблеми там, де їх ніхто і не очікував.

Погодьтеся, що ні Ігор Гундич, ні Олександр Рабінович, ні Сергій Крамаренко, ні Володимир Кропивницький, ні Сергій Диняк, ні Ігор Ходак, та багато хто інший з цієї компанії, а там їх більше ніж достатньо, не збираються і не збиралися відсиджуватися в опозиції, а збиралися і збираються брати владу в свої, часом та життям перевірені та звиклі до цієї роботи мозолясті руки! Тут лідером, як Ви розумієте, є Ігор Гундич, який з Пропозицією(6 мандатів) та потенційними партнерами: За майбутнє( 7 мандатів), ЄС ( 9 мандатів) +завжди, абсолютно вільними Радикалами Ляшка( 5 мандатів)= 27 мандатів, що не так і мало для ведення наступальних та всеохоплюючих дій.

Не полишив наміри бути головою обласної ради і Віктор Развадовський, бо на одній з неофіційних до виборчих зустрічей його вже коронували на цю посаду, але як ми бачимо цього разу не вийде, ну хіба що у І.Гундича першим заступником і то це максимум, і то при дуже позитивних розвитках подій!

Що стосується Володимира Ширми, ще нинішнього голови облради, то його делегують в новоутворений Новоград-Волинський район, де він також став депутатом цієї ради та буде претендувати на посаду голови цього району.

Отож, формування іншого пулу більшості в обласній раді йде високими та ефективними темпами, бо робиться це безпосередньо з тими, хто має і буде формувати обласну раду, з депутатами обласної ради, а не в київських кабінетах на печерських пагорбах і хто знає -хто знає, чия технологія виявиться успішнішою при таємному голосування в умовній кабінці!

Не варто виключати з поля зору і інші, можливо поки що не дуже помітні і неформальні конструкти з числа депутатів. Адже, з одного кола але з різних партій, туди потрапили низка молодих але вже доволі успішних людей, які по життю довели свої прагнення та амбіції і також претендують на місце «під сонцем» і будуть робити все, аби сонце світило саме на їх стороні. Я маю на увазі Андрія Руденького, Валерія Прокопчука, Олега Казюка, Павла Яблонського та Петра Козенюка, які, як мінімум, по чисельності, складають депутатську, як то фракція Радикальної партії, та більші за Силу і Честь, можуть, хочуть і будуть відіграти свою роль в формуванні більшості в обласній раді.

Сьогоднішня ситуація з формуванням обласної ради в певній мірі мені нагадує стиль і метод Анжеліки Лабунської, яка завдяки над зусиллям і частенько «через коліно», стала головою обласної ради, але не змогла, і як виявилося була неспроможна управляти нею.

Депутати обласної ради, однозначно, і далеко не всі кріпосні люди закріплені за певними державними посадами, а люди, які відбулись, зробили себе, мають високі амбіції, плани та наміри.

Не потрібно забувати, що місцеві вибори, нам думку авторитетних експертів і аналітиків, були тільки прелюдією і мобілізацією перед достроковим виборчим процесом, який багато хто планує вже на 2021 рік, а це означає, що бажання взяти реванш за невдачі і поразки, буде тільки підсилюватися і наростати, як і загальне незадоволення життям в суспільстві !

Переконаний, що без широкого і публічного обговорення кандидатур на посаду голови Житомирської обласної ради та її заступників, без програми, тез або бачення розвитку області від потенційного голови, без розширення лінійки заступників для коаліціантів, обласна рада з перших днів ввійде в конфлікт інтересів та протиріч з низкою депутатів, з громадянським суспільством та небайдужими і активними мешканцями області!


політолог

Володимир Піньковський

Вчора

Сторінки:
Нагору