БЕР
Вівторок
19
06:35

​Чи готові новинарі Суспільного Житомирщини до роботи у надзвичайних ситуаціях розповіла шефредакторка Тетяна Лещенко

Про роботу у надзвичайних карантинних умовах, команду однодумців і щоденні професійні виклики сайту Суспільного розповіла шефредакторка новин Житомирської філії Суспільного Тетяна Лещенко.

До Житомирщини постійно прикута увага: перша смерть від коронавірусу в Україні, оголошення в регіоні надзвичайної ситуації, масштабні пожежі... Чи була готова команда до такого виклику та інтенсиву?

«Дотепер пам’ятаю: це відбулося раптово, 12 березня пізнього вечора, коли офіційно підтвердили інформацію про першу людину в області хвору на COVID-19. Спрацювали тоді миттєво, зібрали коментарі, зробили спецвипуск новин, аби донести неупереджену та повну інформацію. І аналізуючи нашу злагоджену роботу тоді – розумію тепер: ми були готові. Вже наступного дня виїхали в Радомишль, аби дізнатися деталі. Репортери були активні, але обережні і тоді дотримувалися мінімальних норм захисту. Вже потім аналізували, що можна було б ще ретельніше думати про безпеку. Той випадок захворювання у Радомишлі став летальним, хвора жінка померла. Це був перший випадок смерті від COVID-19 в Україні»,— згадує Тетяна.


Чи усвідомлювали небезпеку? Що зробили в першу чергу?

«Працювали. Без паніки. А коли зрозуміли, що в аптеках уже нема ні масок, ні антисептиків, то я особисто почала шити багаторазові маски. І перші ж пошиті маски – подарувала колегам у ньюзрум. Це їх надихало і заспокоювало водночас.

На фото служба інформації UA: ЖИТОМИР

Сьогодні ми маємо все: рукавички-маска-окуляри – невід’ємні елементи захисту на будь-яких зйомках. Біозахисні костюми одягають на найбільш ризиковані місця зйомок. Хоча нині ми усі стали значно більш обачні і обережні, і окрім наповнення інформаційних випусків, дбаємо про безпеку кожного», — ділиться Тетяна Лещенко.

На фото: Сергій Косюченко, Сергій Кобилянський


Чи вистачає тем для наповнення випусків в умовах обмеженого пересування?

«Контент випусків новин змінився — це факт. Тривалість не змінилася. Інфоприводи стали інші. 90 відсотків стосується карантину, боротьби з коронавірусом та інших аспектів, що пов’язані з пандемією. І ми розуміємо, що наші глядачі як ніколи потребують правдивої, об’єктивної інформації. А тому моніторимо, відстежуємо інфоприводи і збираємо коментарі, контактуємо всіма можливими способами: skype, zoom, соцмережі – слухаємо і записуємо героїв з усіх куточків області. За потреби - виїжджаємо до районів», — каже шефредакторка.


на фото: Сергій Косюченко, Віктор Підвисоцький


Як перевіряєте інформацію?

«Перевіряти – це в пріоритеті! Записуємо інтерв’ю, телефонуємо ньюзмейкерам, посадовцям чи контактним особам, які володіють фактами. Буває іноді, що маємо цікаву інформацію, але не можемо повідомити, бо неперевірені та непідтверджені факти», — говорить Тетяна.


Чи охоче коментують ситуацію чиновники?

«Нам пощастило зі спікерами. З першого дня влада зайняла відкриту позицію і постійно інформувала про ситуацію з кількістю інфікованих на коронавірус, готовність відділень приймати хворих на COVID-19. Щодня опівдні представники влади дають оперативну інформацію на прес-брифінгах, які ставали джерелом оперативної інформації. Ці брифінги ми транслювали на фейсбук-сторінці нашої філії і були здивовані аудиторією — не очікували, що “паркетний” бриф може збирати таку аудиторію! Люди потребували такої інформації. Нема випадка, щоб нам відмовили в коментарі: міський голова Житомира, очільник області, чиновники управлінь постійно на зв’язку і не мовчать у разі журналістських запитів», — пояснює журналістка.


Найважчий сюжет карантинного періоду?

«Це тема, що вкрай важка для нашого поліського краю – пожежі. Спочатку горіла суха трава, а потім села. Важко було і знімати, і монтувати, коли у селі Борятин Романівського р-ну згоріло 30 будівель. А згодом з’явилося ще серйозніше випробування – у північних районах області згоріли тисячі гектарів лісу і 4 лісових села. Люди лишилися просто неба, але при цьому вони не нарікали і не просили допомоги! На півночі живуть надзвичайно щирі, світлі і прекрасні люди! Інтерв’ю з ними стає прикладом і уроком для нас», — емоційно коментує Тетяна.


Сюжет, що найбільше розчулив аудиторію?

«Цю тему моя колега Тоня Тугас знайшла випадково, коли знімали сюжет про готовність пологового центру до прийому коронавірусних породіль. Виявилося, що через карантин в пологовому знаходиться дівчинка. Жінка народила двійню. Здорову дитинку забрала, а хвору лишила. Для малятка не вистачало засобів гігієни. Після сюжету пологовий «завалили» подарунками для немовляти і без перебільшення тема покинутої дитини збентежила всю Україну. Ми це бачили на сотнях тисяч переглядів у соцмережах, обговоренні теми, пропозиціях допомогти. За цією темою стежимо й дотепер – як складеться доля дівчинки…»,— розповідає очільниця нюзруму.


Люди на карантині частіше шукають інформацію в інтернеті. Як швидко новина потрапляє на ваші діджитал платформи?

«Діджитал-відділ – це як молодший брат Служби інформації. Стараємося спільно взаємодіяти: як тільки підтверджена інформація з’являється на внутрішньому сервері філії, її відразу адаптовують як інтернет-контент. І навпаки, діджитал-платформи є джерелами інформації для телевізійників. Переваги діджитал-відділу в тому, що їм не потрібні додаткові ресурси — відеокамера, монтаж тощо. Поки телевізійники обробляють інформацію, діджитал вже розміщує її на діджитал-ресурсах. І як показує практика, роблять це віддалено. Ми й самі ловимо себе на думці, що любимо переглядати наші стрічки на сайті, в інстаграмі, телеграмі чи фейсбуку. Бо надто цінуємо час і любимо свою роботу», — завершує Тетяна Лещенко.



На фото: Антоніна Тугас, Сергій Базилюк

Вчора

Сторінки:
Нагору