ТРА
Середа
22
02:32

​Прозорість місцевого самоврядування – запорука ефективної євроінтеграції: У Житомирі обговорили відповідні зміни до законодавства

Круглий стіл «Прозорість місцевого самоврядування як складова процесу децентралізації. Практика сьогодення. Шляхи розвитку» відбувся 30 квітня у Житомирі.

Захід проходив у змішаному форматі: наживо та у режимі відеоконференції на платформі ZOOM. Ініціювали проведення круглого столу Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України.


Участь у ньому взяли народні депутаті України, представники Конгресу, органів місцевого самоврядування, органів державної влади, всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування, а також вітчизняних і міжнародних організацій та експерти.


Учасники обговорили питання прозорості місцевого самоврядування як невід’ємної складової реформи децентралізації в Україні; сучасного стану та пріоритетних напрямків для посилення відкритості у діяльності органів місцевого самоврядування, а також роль відкритості та прозорості у забезпеченні ефективного управління на місцях.


Зокрема, йшлося про ухвалений в лютому 2024 року Закон №6401 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування», який зараз знаходиться на підписі у Президента України.


Ключові норми документу передбачають трансляції пленарних засідань місцевих рад та засідань їх постійних комісій у мережі Інтернет в режимі реального часу.


«Наразі мова йде тільки про оприлюднення відеозаписів. Законодавець виходив з міркувань безпеки. По закінченню воєнного стану ці засідання повинні будуть транслюватися в режимі онлайн. Відеозаписи засідань підлягають збереженню не менше п’яти років та оприлюднюються на офіційному веб-сайті ради чи в інший спосіб, невідкладно після закінчення засідання, але не пізніше наступного дня після його проведення», — прокоментував ухвалений законопроєкт перший заступник голови Комітету Роман Лозинський.



Прикладом відкритості і прозорості є діяльність Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Він об’єднує представників законодавчої влади, всіх рівнів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Усі вони проводять відкриті дискусії на засіданнях Конгресу та у процесі роботи шести профільних Комісій, до складу яких входять представники з усіх регіонів.


Такий формат дозволяє обговорювати проблемні питання із залученням представників усіх органів влади, напрацьовувати та пропонувати шляхи їх вирішення.


Керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода наголосив, що децентралізація є цілою системою ефективного управління, яке має здійснюватися на всіх рівнях: регіональному, районному та місцевому.


«Тільки коли вся ця система збалансована і по повноваженнях, і по ресурсах, і по взаєморозумінню – тоді можемо говорити про ефективне добре урядування в нашій державі. Основна філософія – без місцевого самоврядування неможливо розвивати державу. Але Закон № 6401 потрібен для тих, хто чекає мотивації, щоб ними поуправляли, як бути відкритим, хто любить ухвалювати рішення при «вимкненому світлі», – сказав В’ячеслав Негода.


Прозорість та доступність є одним із 12 принципів затвердженої Комітетом Міністрів Ради Європи Стратегії інновацій та доброго врядування на місцевому рівні.


«У Стратегії зазначено, що всі органи місцевого самоврядування повинні взяти на себе добровільне зобов’язання втілювати ці принципи. Якщо ми готові працювати відкрито, то ми це можемо робити вже, не чекаючи вступу в дію Закону», — наголосив керівник Офісу Конгресу.



За словами народного депутата України Віталія Безгіна, без забезпечення прозорості у діяльності органів місцевого самоврядування ускладнюється і процес євроінтеграції.


«Ми розуміємо, що децентралізація – це про повноваження гроші та відповідальність. Закон № 6401 – це про відповідальність перед громадянським суспільством, тому його варто було ухвалювати. І якщо зануритися ще і у процес євроінтеграції, то маємо розуміти, що цей закон – і про прозорість всередині громад. Без прозорих процедур працювати з європейськими фондами і євроінтегруватися – це вкрай складна історія. Тож нам є куди рости», — наголосив він.




У тому, що ухвалення Закону № 6401 сприятиме європейській інтеграції України, висловив упевненість і керівник Відділу багаторівневого управління Програми «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст. Саме за сприяння та підтримки Програми відбувся круглий стіл.


Пан Гербст також наголосив, що за останні 10 років Україна досягла значного прогресу у впровадженні децентралізації.


«Прозорість у місцевому самоврядуванні є необхідним стандартом у відносинах з громадянами. Реформа децентралізації в Україні є успішною і це тому, що вона знаходить сприйняття українського населення. В Україні найбільше довіряють місцевому рівню, тому що люди бачать позитивні зміни, які відбуваються в громадах. Навіть під час війни громади показали свою стійкість і дуже дієво долучилися до захисту нації. Ми віримо, що цей Закон ще більше посилить позитивні зміни, які відбуваються в громадах, оскільки він робить роботу органів місцевого самоврядування більш прозорою, а отже посилює вплив громади на процес ухвалення рішень», — зазначив він.


Сорен Гербст додав, що переконаний у підвищенні ефективності місцевого самоврядування завдяки цьому закону і пообіцяв допомагати в імплементації його норм.

Вчора

Вчора

Сторінки:
Нагору