ЧЕР
Понеділок
17
14:31

​Адвокат з Житомира відповів на актуальні питання по закону про мобілізацію

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" набрав чинності 18 травня 2024 року, у зв’язку з чим військовозобов'язаним необхідно оновити свої дані та виконати свій конституційний обов’язок. Тож у суспільстві виникають питання: кому вже сьогодні потрібно з'явитися до ТЦК, які дані потрібно оновити та які штрафи доведеться платити "ухилянтам"? Крім того, багато спірних та не врегульованих моментів стосовно отримання відстрочок.

Відповіді та роз'яснення на ці та інші питання Суспільному Житомир надав військовий адвокат Сергій Дубок.


Кому, коли і як треба оновити свої військово-облікові дані?


З 18 травня 2024 року протягом 60 днів усі громадяни, які перебувають на військовому обліку, мають уточнити облікові дані (адресу проживання, контакти, та персональні дані). Ця норма також стосується заброньованих, осіб з відстрочкою і жінок-військовозобов’язаних. Законом передбачено три шляхи уточнення даних: у ТЦК за місцем проживання, у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста — застосунок РЕЗЕРВ+.


Як і де вручатимуть повістки?

Вручення повісток військовозобов’язаним здійснюється цілодобово за адресою місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях скупчення людей, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на блок-постах, пунктах пропуску через державний кордон України. Якщо військовозобов'язаний отримав повістку, він має підтвердити це підписом. Також передбачається відеозапис вручення повістки, зокрема, при відмові від отримання.


Повістки надсилатимуть рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення на адресу місця проживання військовозобов'язаного, яка міститься в реєстрі Оберіг.


День прибуття отримувача в зазначене в повістці місце визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки поштою.


У разі відмови резервіста або військовозобов'язаного від отримання повістки уповноважений представник складає акт відмови, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.


Коли розпочнеться направлення повісток поштою?


У разі не уточнення протягом 60 днів військовозобов’язаним або резервістом фактичної адреси місця проживання, повістка буде надіслана на його адресу зареєстрованого місця проживання. Отже, направлення повісток поштою розпочнеться після 17 липня 2024 року.


Чи можуть поліцейські вручати повістки?


Ні, як і раніше, поліцейські не можуть вручати повістки. Однак вони можуть затримати і доставити до ТЦК людину, яка ухиляється від військової служби. Усі військовозобов'язані мають носити із собою військово-облікові документи і пред’являти їх на вимогу представникам ТЦК, поліцейським, а у прикордонній зоні — прикордонникам.


При такій перевірці співробітники ТЦК та поліції можуть вести фото- чи відеофіксацію своїх дій.


Чи є відповідальність, якщо відсутній військово-обліковий документ?


Чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського. Його відсутність або відмова пред'явити несе за собою адмінвідповідальність і, як наслідок, штраф від 17 000 гривень до 25 500 гривень.


Які поважні причини не прибуття до ТЦК та СП?


Згідно з законом, серед поважних причин є наступні:

перешкода стихійного характеру;

хвороба громадянина;

дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).


Про причини неприбуття до ТЦК та СП необхідно сповістити не пізніше трьох днів від дати, зазначеної в повістці.


Чи мають проходити ВЛК військовозобов'язані, які звернулися до ТЦК та СП із заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією?


Ні, вони не направляються на медогляд для визначення придатності до військової служби, поки комісія не прийме рішення. Якщо ж комісія ухвалює рішення і відмовляє надавати відстрочку, тоді військовозобов'язаний направляється на медогляд для визначення ступеня придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких є відстрочка, не медогляд не направляються, за виключенням контрактників.


Які передбачені штрафи для "ухилянтів" на воєнний час?


Згідно з новим законом, якщо військовозобов'язані не стоять на обліку або вчасно не оновлюють дані, таким особам у воєнний час загрожує штраф 17 000 гривень. Якщо порушення буде вчинено повторно протягом року, то передбачено штраф 25 500 гривень. Якщо після закінчення 60-денного терміну на оновлення облікових даних представники ТЦК виявлять, що громадянин не оновив свої дані, такій особі можуть вручити повістку для оновлення даних.


Якщо військовозобов’язаний не прибуває до ТЦК після отримання повістки для оновлення даних — це кваліфікується як порушення правил військового обліку і складається адмінпротокол про адміністративне порушення.


Відповідно до Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “Про військовий обов’язок і військову службу” громадяни, які ухиляються від призову за мобілізацією, від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством. Відповідальність залежить від скоєного правопорушення.


Якщо військовозобов'язаний ухиляється від отримання повістки для звіряння військово-облікових даних, то йому загрожує штраф – від 17 000 до 25 500 грн.


Для юридичних осіб, посадових і службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій в особливий період (зокрема воєнний стан) розмір такого штрафу становить від 34 000 до 59 500 грн.


Штраф може бути накладений за ухилення від мобілізації протягом трьох місяців від моменту виявлення порушення, але не пізніше року від моменту вчинення.


Якщо військовозобов’язаний не має права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний придатним до служби та отримав "бойову повістку", але так і не з'явився до ТЦК без поважної причини, його чекає кримінальна відповідальність і це загрожує позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.


Штрафи тепер можуть виписувати заочно, без необхідності складати протокол в ТЦК у присутності військовозобов'язаного, якщо особу повідомили про необхідність явки належним чином і вона проігнорувала виклик без поважної причини. За неявку до ТЦК за повісткою представники ТЦК звертатимуться до поліції з вимогою доставити військовозобов'язаного.


Якщо поліція не може розшукати особу, їй надішлють повідомлення з ТЦК рекомендованим листом. Якщо пошта не може такий вручити лист під розписку або особа відмовляється, вимога повертається до ТЦК із відповідною позначкою.


Після цього протягом 10 днів представники ТЦК можуть звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійських прав.


"Від себе рекомендую уважно читати всі вимоги нормативно правових актів, слідкувати за змінами в законодавстві та при необхідності звертатись за допомогою до військових адвокатів, юристів, інших компетентних осіб, оскільки на практиці виникає чимало нюансів та спірних моментів у тлумаченні окремих приписів законодавства", — додав Сергій Дубок.

Вчора

Сторінки:
Нагору