ЛИП
Субота
27
13:53

​У садочку в громаді на Житомирщині майже рік проживає 33 переселенці

В Андрушівці з вересня минулого року дитсадок "Малятко" прийняв 48 переселенців. На сьогодні у садочку проживає 33 внутрішньо переміщених особи з Донбасу. Про це Суспільному розповіла завідувачка дитячого садку "Малятко" Інна Андрощук. За її словами, переселенцям, які проживають у садочку, допомагають Андрушівська міська рада та благодійні фонди.

"Все необхідне привозять до нашого закладу. Вони звертаються до нас з побутовими питаннями і отримують допомогу. Також намагаємось допомогти їм з працевлаштуванням. Разом з Андрушівською міською радою стараємося знайти роботу для тих, хто може працювати та не має інвалідності. Вони всі працевлаштовані", – говорить Інна Андрощук.


Директорка Андрушівського центру надання соціальних послуг Ніла Подік розповіла, що соціальні працівники надають підтримку переселенцям з перших днів повномасштабного вторгнення. А з вересня минулого року в дитсадочку знайшли притулок 48 переселенців.


"Посилений режим у нас розпочався 27 лютого. З усіх окупованих областей приїздили люди – це Київська, Харківська і Херсонська області. У нас було до шести тисяч переселенців. Відразу було дуже багато людей, ми розробили для них такі довідки, щоб вони зверталися до нас два рази в місяць", – пригадує Ніла Подік.


Переселенка з Донеччини Наталія, разом з дітьми та собакою евакуювалася 15 квітня минулого року. Вона каже, що залишатися у своєму рідному місті було неможливо.


"У нас почали сильно-сильно бомбити. Нас було 15 чи 16 чоловік і ми виїжджали на газелі, щоб нас евакуювали. Було дуже шумно та напружено", – говорить Наталія.


Переселенка розповідає, що під час евакуації вони не знали, куди їдуть, але пізніше їм сказали, що направляються у Дніпро.


"Ми їхали шість годин, а по дорозі моїй дитині погано стало, вона сильно закачалася. Дорога була дуже важкою. Потім нас привезли до Дніпра, – згадує переселенка Наталія. – Після цього ми ще п'ять днів добиралися до Рівного. З 20 квітня до 15 червня ми жили в місті Млинів, Рівненської області. А потім ми переїхали до міста Клевань, але нам довелося до першого вересня виїхати з санаторію".


У вересні 2022 року Наталія разом з дітьми переїхала до Андрушівської громади, де знайшла притулок у дитячому садку "Малятко", і протягом пів року вже проживає там. Вона розповідає, що в Андрушівці добре і гарне ставлення місцевих, але хоче додому.


"Тут нам легше, тому що місцеві жителі тепло нас прийняли. Але ми все ж хочемо повернутися додому, оскільки мої діти батька не бачили понад рік", – каже переселенка.

Вчора

Сторінки:
Нагору