ТРА
П'ятниця
17
12:51

​В одному із селищ Житомирщини відкрили меморіальні дошки випускникам ліцею — воїнам ЗСУ

2 травня у Хорошеві на Житомирщині на фасаді ліцею №2 відкрили 5 меморіальних дошок випускникам-військовослужбовцям: Володимиру Корзуну, Геннадію Семенію, Олександру Яковенку, Олександру Литвинчуку та Оресту Сергієнку. Усі вони захищали Україну та віддали за неї своє життя. На відкритті меморіальних дошок побували кореспонденти Суспільного.

Тетяна Корзун розповіла, що її син Володимир на позивний "Агат" проходив строкову службу у 2018 році, після чого підписав контракт і став до лав Збройних сил України.


"Війна його застала в Харкові, під кінець третього року контракту. Був сапером. Був життєрадісний, енергійний, правдолюб. Добрий син і гарний внук. Загинув, захищаючи Батьківщину. Залишилась у нього кохана дівчина Аліна, з якою він планував побратися. Залишився старший брат, який ще з 2020 року захищає Україну", — розповіла про свого сина Володимира Тетяна Корзун.


Ще одну дошку встановили в пам’ять про сина Віри Пантус, вчительки математики ліцею. Її син, Геннадій Семеній, у дев’яностих під час проходження строкової служби у Севастополі на флоті відмовився присягати на вірність Росії. З 2014 по 2015 рік був учасником АТО, служив у роті глибинної розвідки.


"Він же ж пішов добровольцем, — розповіла Віра Пантус. — Його не брали, бо 4 малолітніх дітей, але він був морський десантник. Був Майдан. Після Майдану каже: "Піду, хто так навчить, як я, я багато чого вмію". Тоді попав в Дебальцево, там Заячий Яр і ще, але я вже не згадаю".


Геннадій помер у 2021 році в Бердичівському військовому госпіталі від серцевого нападу. У нього залишилось четверо дітей та четверо онучок.


Випускник Хорошівського ліцею Олександр Яковенко був стрільцем-снайпером 95 окремої десантно-штурмової бригади. Служив у лавах ЗСУ з жовтня 2023 року.


"Добрий був, чуйний, завжди приходив на допомогу, — згадує свого загиблого сина Олександра Яковенка Наталія Яковенко. — Друзям ніколи не відмовляв. По життю був веселий, любив подорожувати. Це була його мрія з дитинства — бути десантником. Доручили йому бути стрільцем-снайпером, він цим дуже пишався, розповідав мені, телефонував постійно. Казав: "Мам, ти тільки чекай мене, я повернусь".


Олександр Яковенко загинув у Луганській області, не доживши трохи менш як місяць до свого 27-річчя. Пораненого його евакуювали з поля бою, втім врятувати його життя не вдалося.


Ще двоє випускників ліцею, 33-річний Олександр Литвинчук та 32-річний Орест Сергієнко, мобілізувалися у 2022 році. На початку повномасштабного вторгнення Олександр Литвинчук повернувся з-за кордону і з 28 лютого 2022 року розпочав військову службу. Чоловік помер у травні 2023 року в лікарні, куди приїхав на лікування, розповіла його матір Марія Литвинчук.


Орест Сергієнко підписав контракт у жовтні 2022 року, воював на Куп’янському напрямку. Військовослужбовець мав кохану дівчину Олександру, з якою планував одружитися. Загинув на Харківщині у березні 2023, але поховати його вдалось лише 14 лютого 2024 року в рідному селі Поромівка, розповів батько військовослужбовця.

Вчора

Сторінки:
Нагору