ТРА
Вівторок
21
00:48

​З початку квітня на Житомирщині Інспекцією нараховано збитків через незаконне рибальство на понад пів млн грн

З 1 квітня 2024 року триває нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

В цей період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу посилюються заходи нагляду (контролю), спрямовані на запобігання та виявлення незаконного видобування (вилову), придбання чи збуту водних біоресурсів.


На водоймах Житомирської області з початку весняно-літньої заборони на вилов водних живих біоресурсів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу виявлено 35 фактів порушень Правил рибальства (30 порушень за ч.3 ст. 85 КУпАП, 5 – за ч.4 ст. 85 КУпАП ).


Фахівцями Інспекції на порушників накладено штрафів на загальну суму понад 4 тис грн, вилучено майже два десятка заборонених знарядь лову (сіток). Розраховано збитки за незаконний вилов ВБР в сумі понад 595 тис грн.


Так, 10 травня під час рейдових заходів фахівцями Інспекції задокументовано 4 факти порушення Правил любительського рибальства на р. Видолоч (Звягельський район).


Напередодні, 9 травня, поблизу с. Пряжів (Житомирський район) на річці Гуйва екоінспектором також виявлено факт порушення Правил любительського рибальства. Рибалку-порушника фахівцями Інспекції було виявлено і поблизу с. Карвинівка (Житомирський район).


На усіх порушників складено протоколи за ч.3 ст. 85 КУпАП.


Нагадаємо, наприкінці квітня під час проведення рейдових заходів екоінспекторами спільно з представниками прикордонної служби було зафіксовано факт незаконного добування водних біоресурсів на р.Уж поблизу с.Межирічка (Коростенський район). Збитки рибному господарству склали понад 564 тис. грн.


10 квітня поблизу с.Рудня Калинівська зафіксовано факт вилову риби, серед якої і червонокнижний екземпляр, у р.Кам’янка забороненими для любительського рибальства знаряддями лову.


2 протоколи за грубе порушення Правил рибальства наприкінці минулого місяця еконіспекторами складено на двох громадян, які, попри нерестову заборону, на р.Ірша за допомогою надувного човна та риболовної сітки здійснювали вилов риби поблизу с. Українка.


Довідково: Тривалість нерестової заборони у Житомирській області: у водосховищах - з 1 квітня до 9 червня 2024 р., у річках та їх кореневих водах - з 1 квітня до 20 травня 2024 р. У придаткових водах річок строки заборони добування (вилову) водних біоресурсів визначені Правилами любительського рибальства та Правилами промислового рибальства.

За порушення Правил рибальства передбачено штраф від 34 до 680 гривень. Також за незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди, загрожує кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України — штраф від 17 000 до 51 000 грн або до трьох років обмеженням волі з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.


Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.


Інспекція звертається до любителів і професіоналів рибної ловлі: будьте відповідальними та дотримуйтесь встановлених заборон під час нересту!


Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо повідомляти на телефонну «гарячу лінію»:


✔ 068-717-03-34; (0412) 46-49-54 (Житомирська область)

✔ 098-429-86-90; (0362) 62-00-33 (Рівненська область)

Вчора

Сторінки:
Нагору