ТРА
П'ятниця
17
19:21

​За 2 місяці до кабінету психосоціальної підтримки вагітних та породіль у Житомирі звернулися майже 90 жінок

У Житомирському обласному перинатальному центрі відновили роботу кабінету психосоціальної підтримки майбутніх мам та породіль. За 2 місяці його послугами скористалися 89 жінок. Про це Суспільному розповіла психологиня кабінету Людмила Мостова.

За її словами, кабінет знову запрацював у рамках проєкту ЮНІСЕФ у Житомирській області, який реалізовує громадська організація In Touch Ukraine Foundation. Як і попередній, новий проєкт також спрямований на підтримку передусім тих жінок, які потрапили у складні життєві ситуації.


"Упродовж двох попередніх років за отриманням послуг до кабінету психосоціальної підтримки, який діяв у рамках першого проєкту, здебільшого, зверталися жінки-переселенки, які приїхали на Житомирщину з прифронтових територій України. У цьому році кількість таких жінок менша. Натомість почали активніше приходити жінки-військовослужбовиці, які збираються народжувати або вже стали мамами. Також серед пацієнток — дружини військових", — розповіла психологиня.


На консультацію до фахівців кабінету майбутні мами та породіллі звертаються як самостійно, так і за порадою лікаря у разі, коли лікар виявляє тривожний стан пацієнтки, сказала фахівчиня із соціальної роботи кабінету Юліана Яремчук. Її завдання — допомогти пацієнткам встановити причини тривожності, а також підтримати їх спільно із громадою, в якій вони проживають, адаптуватися до нових обставин життя.


"Соціальний працівник зв’язується із громадою, звідки походженням ця жінка, та залучає ресурси, які до цього не були використані. Тобто, на першому етапі — це екстрена психосоціальна допомога, яка полягає в тому, щоб виявити причини складних життєвих ситуацій", — розповіла Юліана Яремчук.


Відновити роботу кабінету, який працював з жовтня 2022 року, — це вимога самого життя, а тим паче, коли третій рік триває повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну, — каже представниця громадської організації "In Touch Ukraine Foundation" Тетяна Шень. За її словами, кабінет у перинатальному центрі нині працює тричі на тиждень.


"Тут спільно працюють психолог, фахівець із соціальної роботи та і медичний працівник. Свою скоординовану роботу вони спрямовують, головним чином, для вагітних жінок і породіль, які лікуються або народжують у цьому закладі", — сказала Тетяна Шень.


Жителька Коростеня Катерина розповіла, що лікується у відділенні патології вагітності обласного перинатального центру. Відчуває занепокоєння з приводу власного тривожного стану. Каже, що відвідує кабінет психосоціальної підтримки, і психологиня допомагає їй заспокоюватись.


"Зараз війна, і зараз всім дуже важко, зокрема, і мені. Я відчуваю, як мені важко заспокоюватися, коли звучить сигнал повітряної тривоги. В мене всередині все тремтить", — сказала Катерина.


Олена Гуртова — також пацієнтка обласного перинатального центру. Жінка розповіла, що вона у 2022 році переселилася до Житомира із села Григорівка Каховського району Херсонської області. У Житомирі народила двійню: хлопчика і дівчинку. До і після пологів зверталася за послугами до кабінету.


"Ми потрапили у відділення патології. Приходили у кабінет, тут нас підтримували. Ми трішки переживали, адже не планували потрапити в патологію на 36 тижні вагітності. Нас тут підтримали. Послуги психолога дуже потрібні таким жінкам, як я. І не тільки до народження, а й після. Бо нам дуже важко. Ми все-таки в чужому місті", — розповіла пацієнтка центру Олена Гуртова.

Сторінки:
Нагору