ТРА
Вівторок
21
19:38

​ДТП за участі судді з Житомирщини: поліція справу не порушувала — розслідування "Слідство.Інфо"

Як пише Суспільне, на Житомирщині 11 лютого 2024 року авто місцевого судді Романа Борисюка потрапило в аварію. Хто кермував автівкою, наразі невідомо, адже одразу після аварії суддя був на задньому сидінні свого авта. Він заперечує, що кермував машиною, а поліцейські не змогли встановити водія і тому справу не порушували.

Про це 30 квітня написали журналісти агенції журналістських розслідувань "Слідство.Інфо". В матеріалі йдеться, що журналісти "Слідство.Інфо" отримали відеозапис з місця ДТП. З нього видно, що у салоні машини було кілька порожніх пляшок від алкоголю, спрацювала подушка безпеки, і на ній є плями крові людини, яка в момент аварії знаходилася за кермом.


Аварія за участі автівки судді Житомирського апеляційного суду Романа Борисюка сталася 11 лютого близько 20.30 на трасі "Київ-Чоп" поблизу села Болярка Житомирської області.


На записі з відеореєстратора суддівської автівки та кадрах з місця ДТП, які журналісти "Слідство.Інфо" отримали з власних джерел, є певні подробиці події.


"На отриманих відео видно непевні маневри між смугами, на одному з поворотів водій авто Nissan X-Trail не впорався з керуванням та з’їхав у кювет. На відео з місця ДТП суддя Роман Борисюк перебуває на задньому пасажирському сидінні одразу за місцем водія. На запитання про кермувальника автівки, Борисюк, не піднімаючи голови та розтягуючи слова, каже, що водій втік і він не знає його прізвища. Також у відео помітно, що на водійському місці спрацювала подушка безпеки, яка вся у кривавих плямах. На інших кадрах можна роздивитися порожні пляшки від міцної алкогольної настоянки "Jägermeister" у салоні авто. Автівка досить сильно пошкоджена з усіх боків, вона застрягла серед дерев", — йдеться в матеріалі.


Журналісти "Слідство.Інфо" пишуть, що звернулися за коментарем до пресслужби ГУНП Житомирської області. На свій запит отримали письмову відповідь від слідчого Віталія Кокідька, що причиною ДТП стало недотримання правил дорожнього руху і що поліцейським не вдалося встановити кермувальника транспортного засобу.


"На місці ДТП було вилучено подушки безпеки зі слідами крові, однак у зв’язку з відсутністю настання наслідків кримінального характеру (тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості або тяжких у будь-кого з осіб внаслідок вказаної ДТП відповідно до статті 286 КК України) та відсутністю складу будь-якого кримінального правопорушення передбаченого Кримінальним кодексом України, за даним фактом не було зареєстровано кримінального провадження, що унеможливило призначення судових експертиз з метою співставлення слідів на вказаних подушках безпеки з іншими причетними особами", — зазначається у відповіді слідчого.


Також журналісти звернулися телефоном до судді Борисюка за коментарем.


У відповідь суддя сказав, що не керував транспортним засобом і відмовився відповідати телефоном на уточнююче питання, хто ж був за кермом того вечора. Також сказав, що зустрітися не може, бо взяв відпустку.


Як пише "Слідство.Інфо", суддя Борисюк не вперше має справу із поліцією через пригоди на дорозі.


"Судячи з реєстру судових рішень, у листопаді 2020 року поліцейські Житомирщини вже складали адмінпротокол на суддю через порушення правил дорожнього руху (перетин суцільної лінії дорожньої розмітки при перелаштуванні з крайньої лівої в крайню праву смугу) та оштрафували чоловіка на 255 грн.", — йдеться в матеріалі журналістів.


Борисюк звернувся до суду, і після розгляду матеріалів справи суд вирішив, що на відеозаписі не відображено момент порушення суддею правил дорожнього руху. Тому тоді постанову скасували.


Ще один адмінпротокол житомирські патрульні склали на суддю у грудні того ж 2020 року. Тоді патрульні зафіксували факт водіння суддею транспорту у стані алкогольного сп’яніння (0,27 проміле). Справу спрямували до суду.


"Суддя Борисюк клопотав про призначення комплексної судово-медичної експертизи, яка постановила відсутність алкогольного сп’яніння. Судячи з тексту ухвали суду, провадження було закрито, "у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення", — пишуть журналісти "Слідство.Інфо".


За матеріалами агенції журналістських розслідувань, через кілька тижнів після аварії суддя купив таку саму автівку, яка потрапила у ДТП. У березні Роман Борисюк придбав нову машину Nissan X-Trail 2023 за 1 564 920 гривень, взявши при цьому у кредит на купівлю транспортного засобу 775 тисяч гривень. При цьому журналісти вивчили декларації судді Романа Борисюка та його дружини Марини Петровської, теж судді, але іншого суду — Корольовського районного суду Житомира.


Згідно з декларацією, у 2023 році Борисюк отримав 2,3 мільйона гривень суддівської зарплати. Його дружина — майже 1,1 мільйон гривень, йдеться в матеріалі розслідувачів.

Вчора

Сторінки:
Нагору