КВІ
Понеділок
29
16:50

​Художник-іконописець із Житомирщини створив майже 200 ікон

Майже двісті ікон написав художник із Андрушівської громади на Житомирщині Валентин Ковальчук. Ікони та іконостаси, на яких відтворені біблійні сюжети, встановлені у 12 храмах області.

Суспільному чоловік розповів, що розпочав писати ікони на початку 90 років минулого століття. Першу свою роботу написав для приватного користування, але невдовзі почав отримувати замовлення для розписування іконостасів у храмах. У храмі села Лебединці художник написав більше десяти ікон.


"Коли у 90-роках почали відновлювати церкви, мене почали запрошувати для реставрації та відновлення ікон. Так було із храмом у селі Лебединці", — розказав Валентин Ковальчук.


Напередодні відзначення Різдва Христового у цьому році чоловік отримав замовлення на реставрацію ікон.


"Час невблаганний і впливає на стан ікон у тому числі. Я зараз займаюся поновленням ікон у деяких місцях. Зокрема, це стосується ікони Пантелеймона Цілителя. Це дуже відома ікона. Люди моляться за здоров’я біля неї", — сказав художник.


Зі слів іконописця, найголовніше для нього при написанні ікон — це відповідне духовне налаштування. А також професійні вміння та навички як художника. Будь-яка імпровізація при написанні таких робіт не доречна.


"Є встановлені церквою канони, де від себе нічого не можна додавати. Треба строго за канонами зображувати. Так, як воно є. Можна деякі фрагменти відновити. Є взірець, відповідно до якого все це виконується. Я вивчаю, як творять ікони інші майстри. Є різні стилі іконопису", — розповів Валентин Ковальчук.


Жителька Андрушівської громади, вірянка місцевого храму Інна Стасюк розповіла, що ікони Валентина Ковальчука їй подобаються, особливо, його сюжетні композиції за мотивами Біблії.


"Дуже гарні роботи, дуже гарні ікони. Але робіт цього автора у нашому храмі є багато. Якби художник доробив все, було б дуже добре", — сказала Інна Стасюк.


Інша вірянка храму Зинаїда Дубіцька каже: сподівається, що художник завершить у храмі реставрацію тих ікон, які розпочав.


"Ми всі бачимо, що картини дуже гарні. Зайти приємно в церкву, побачити. Багато ще роботи. Звісно, ще не все розписано. Ми сподіваємося, що колись відновимо наш храм повністю, і художник, який починав цю роботу, дорозпише все", — розказала вірянка храму.


За словами художника-іконописця Валентина Ковальчука, до Різдва він планує реставрувати ікони і в храмі села Павелки.

Вчора

Сторінки:
Нагору