КВІ
Понеділок
29
16:59

​На Житомирщині буде створений музей українського дисиденства — нардеп Пушкаренко

Меморіальний музей історії українського дисидентства буде створено в родинній садибі радянського політвʼязня Василя Овсієнка, що в селі Ставки Радомишльської громади Житомирської області.

«Цей музей стане частиною пам’яті борців за Незалежність України ХХ століття — дисидентів, які без зброї в руках ризикували життям, зазнаючи переслідувань, арештів і смертей», — пояснює народний депутат України Арсеній Пушкаренко.




Він був особисто знайомий із Василем Овсієнком. Разом видали до 20-річчя Незалежності України книгу «Біля витоків Незалежності». У ній зібрані 20 унікальних нарисів про діячів культури, правозахисників та дисидентів другої половини ХХ століття, які зробили вагомий внесок у збереження української самобутності, примноження української культури і здобуття Незалежності. Тож нардеп буде особисто опікуватися проектом створення Меморіального музею історії українського дисидентства імені Василя Овсієнка. Його ініціативу вже підтримала Радомишльська міська рада. Розраховує парламентар і на підтримку обласної влади.


«Національна пам'ять та патріотичне виховання — це фундамент державності. Сьогодні, коли Україна вкотре змушена відстоювати свою Незалежність, це особливо необхідно розвивати у наших навчальних закладах. І наші ветерани — Герої, які повернуться додому з Перемогою, — повинні стати частиною цієї державної програми у школах та університетах», — переконаний Арсеній Пушкаренко.


За проукраїнські погляди й активну правозахисну діяльність Василь Овсієнко майже 14 років провів у радянських тюрмах і таборах за сфабрикованими справами КДБ. Після звільнення з радянських тюрем займався просвітницькою діяльністю, популяризуючи дисидентський рух, особливо постать і творчість Василя Стуса. Саме Василь Овсієнко вивчив на памʼять і зберіг вірші Стуса, написані поетом протягом останнього року увʼязнення та знищенні тюремщиками. Домігся перепоховання у Києві в далекому 1989 році році відомих дисидентів Юрія Литвина, Василя Стуса та Олекси Тихого. Із ними Василь Овсієнко відбував покарання в одному з російських таборів, на території якого ці дисиденти і були спершу поховані.



Фото - "З мережі Інтернет"

Вчора

Сторінки:
Нагору