ТРА
Субота
18
16:39

​На Житомирщині судитимуть рецидивістів, які організували шахрайський кол-центр у виправній колонії

На Житомирщині скеровано до суду обвинувальний акт щодо злочинної групи рецидивістів, викритої Службою безпеки на організації шахрайської схеми, через яку масово видурювали гроші з банківських карток пенсіонерів та інвалідів.

За даними слідства, працював підпільний «кол-центр за ґратами» у одній із виправних колоній Житомирщини. «Операторами» підробляли троє засуджених за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.


Ув’язнені телефонували громадянам під виглядом операторів одного із провідних державних банків і заявляли про готовність перерахувати грошову допомогу від міжнародної організації.


Зловмисники виманювали у потерпілих конфіденційні персональні та банківські дані та перераховували усі наявні на їхніх картах гроші на «свої». «Разова» сума залежала від статків жертви та заощаджень на карті.


Терміновість передачі їм банківської інформації вони аргументували необхідністю встигнути отримати грошову допомогу від міжнародних організацій.


Шахраї цинічно використовували поважний вік своїх «жертв» (переважно пенсіонерів та інвалідів) і їхній уразливий психоемоційний стан, телефонували з прихованих номерів і змінювали голос за допомогою спеціальних програм.


Досудовим слідством встановлено, що лише упродовж одного дня спільники встигали видурити гроші із півдесятка потерпілих.


Блокували діяльність шахрайського кол-центру правоохоронці восени минулого року. Тоді ж під час обшуків виявлено і вилучено речові докази, у тому числі мобільні термінали, сім-карти, платіжні банківські картки, чорнові записи прибутків та видатків спільників, а також заборонені в обігу речі й предмети. Більшість вилученого зловмисники ховали у т.зв. «схронах» у житлових секціях.


Наразі на підставі отриманих доказів троє ключових фігурантів обвинувачуються у заволодінні чужим майном шляхом обману та незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, вчинених повторно, в умовах воєнного стану, організованою групою, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.190 Кримінального кодексу України.


Їм загрожує додаткових 12 років ув’язнення із конфіскацією майна.


Документування злочину здійснили оперативники СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні та працівниками оперативного відділу установи виконання покарань за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Вчора

Сторінки:
Нагору