ЧЕР
Неділя
16
05:54

​На Житомирщині завершилися 43-ті обласні змагання юних туристів-краєзнавців

На Житомирщині упродовж двох днів сім команд змагалися за звання кращих туристів-краєзнавців, демонструючи свої знання та вміння у різних дисциплінах. У загальному заліку перше місце здобула команда "Поліське джерело" Оліївської громади.

Виконуюча обов'язки керівника Центру позашкільної освіти для дітей та молоді Житомирської обласної ради Марія Бовсуновська розповіла, що ці змагання відбулися після тривалої перерви. Востаннє вони проходили у 2019 році перед ковідними обмеженнями.


Заступниця директора з навчально-методичної роботи Центру позашкільної освіти для дітей та молоді Житомирської обласної ради Наталія Пантус повідомила, що важливою складовою підготовки та проведення цього заходу була співпраця з педагогічними працівниками і науковцями освітніх закладів Житомира.


"Це комплексний захід, що включає в себе багато складових. Цим він цікавий, особливий і, водночас, складний. Учасники продемонстрували знання з різних навчальних дисциплін, уміння орієнтуватися на місцевості, долати природні перешкоди, знаходити і розкривати цікаві теми наукових і творчих досліджень. Важливою складовою підготовки і проведення цього заходу була співпраця із педагогічними працівниками і науковцями освітніх закладів Житомира. Це висококваліфіковані фахівці у питаннях екології, геології, географії, історії, фольклору", — сказала Наталія Пантус.


Зі слів Марії Бовсуновської, у перший день змагань команди презентували себе творчою візитівкою, відповідали на питання туристсько-краєзнавчої вікторини, представляли свої дослідження у "Творчій майстерні", виготовляли лісову скульптуру з природніх матеріалів та змагалися у конкурсі розпалювання вогнища "Ватра".


"Другий день був ще більш насиченим. Спочатку юні туристи-краєзнавці проходили достартові етапи маршруту змагань: в’язання вузлів, визначення умовних знаків, орієнтування за допомогою компасу, визначення відстані кроками на місцевості", — розказала Марія Бовсуновська.


Завідувачка екскурсійно-краєзнавчого відділу Центру Ольга Бурдейна повідомила, що команди виходили на туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут, де потрібно було пройти шість станцій.


"На станціях "Переправа по мотузці з перилами" та "Спуск по схилу спортивним способом" учасники демонстрували знання із техніки пішохідного туризму. На "Географічній" — визначали кількість дерев та їх назви на відведеній місцевості, на "Еколого-геологічній" — брали проби води та мали вірно вказати назви 20 представлених мінералів. Також перевіряли знання з історії та етнографії відповідно на "Історичній" та "Фольклорно-етнографічній" станціях. Сьогодні ми побачили, що всі учасники — дуже вправні туристи і хороші краєзнавці. Кожна команда мала орієнтовний час прибуття на станцію і проходження її. Але всі діти справлялися із завданнями раніше запланованого часу", —говорить Ольга Бурдейна.


"Упродовж цих двох днів діти мали можливість насолоджуватися природою, спілкуватися, обмінюватися досвідом. Учасники поїхали з позитивом і гарними враженнями. Очікуємо, що наступного року кількість команд збільшиться", — сказала Наталія Пантус.


У загальному заліку перше місце зайняла команда "Поліське джерело" Оліївської громади. Друге місце — команда "Горицвіт" Коростишівської громади. Третє місце — команда "Компас" Житомирського торговельно-економічного коледжу.

Вчора

Сторінки:
Нагору