ЧЕР
Неділя
16
02:32

​У Бердичеві під склепінням костелу святої Варвари відзначили 225-ту річницю з дня народження Оноре де Бальзака

У Бердичеві на честь всесвітньо відомого гуманіста, основоположника соціального роману та творця «Людської комедії», яка налічує 137 монументальних творів, Оноре де Бальзака було проведено захід “Balzak Fest”.

До якого долучилися начальниця Бердичівської РВА Людмила Димидюк, начальник управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, Бердичівський міський голова Сергій Орлюк, представники обласної, районної та міської влади, фахівці від культури, освітяни та громадськість міста.


У рамках заходу відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку класику французької літератури, після чого вшанування продовжили у костелі святої Варвари — місці, де було укладено шлюб Бальзака з українською графинею польського походження Евеліною Ганською.


Франція подарувала світу Бальзака, а Бердичів подарував Бальзакові здійснення його найзаповітнішої мрії — зустріч з тією єдиною, яку він кохав до самої смерті. Саме Бальзак розповів усьому світу, що Україна починається в Бердичеві. Згадуючи свою першу подорож до України, Бальзак писав: «… десь біля полудня я побачив узгір’я, на якому лежить знамените місто Бердичів. І тут я побачив справжній степ, бо Україна починається в Бердичеві. Все, що я бачив до цього — нічого не варте…». Письменника вразило вміння українського народу комбінувати найпростіші речі, а також зворушила традиція селян іти у поле та з поля, співаючи.


На заході також згадали відомий вислів, який приписують Бальзакові: «Як багато серед патріотів тих, для кого слово Батьківщина нічого не означає!».


Організатори заходу зазначили, що досягнення миру та свободи, про які писав видатний француз, сьогодні є пріоритетом для України. Українці мають бути свідомі й кожен має розуміти що лише разом ми можемо побудувати економічно розвинену й духовно багату, вільну й демократичну країну.

Вчора

Сторінки:
Нагору