КВІ
Понеділок
29
00:55

​У Житомирі виділили землю під будівництво для містян, які втратили житло внаслідок обстрілів російськими військами

24 жовтня на позачерговій сесії Житомирської міської ради прийняли рішення про виділення землі під будівництво житла для людей, чиї оселі були зруйновані внаслідок обстрілів армією РФ. Ця земля є частиною ділянки в два гектари, яка попередньо була передбачена під будівництво школи, розповів Суспільному Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Раніше ділянка у два гектари в мікрорайоні Малікова була передбачена під школу, каже Сергій Сухомлин. Однак, саме у цьому районі шкіл вистачає. Натомість існує гостра потреба у дошкільному закладі. Рішенням сесії міськради 24 жовтня ділянку в два гектари поділили на дві частини, одна з яких піде під будівництво дитсадка, інша – під житло для внутрішньо переміщених осіб та тих, хто втратив житло через обстріли.


Гроші на будівництво житла планують отримати від Єврокомісії, каже міський голова. Житомир подав заявку. Однак, сума будівництва остаточно не визначена, бо технічні консультанти ще прораховують вартість.


"На Малікова у нас є всі комунікації. Цей район опалюється за рахунок нової ТЕС і там, навіть, більше подача тепла. І тому ми подали цю ділянку під проєкт Єврокомісії для будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб. ВПО – це в тому числі і люди, які втратили житло безпосередньо в Житомирі. Спочатку ми подавали суму на два мільйона сімсот тисяч євро. Єврокомісію абсолютно влаштував проєкт, і сума може бути п’ять - сім мільйонів євро на будівництво житла", – каже Сергій Сухомлин.


Будинки будуть зведені за новою технологією, розповів міський голова, на кшталт таких як будують в Швеції, Німеччині: чотириповерхові, до 100 квартир.


Житомирянка Надія Іванівна розповіла кореспондентам Суспільного, як на початку березня 2022 року будинок її сусіда був повністю зруйнований.


"І йому дали квартиру і переселили його звідси, тому, що тут неможливо жити", – каже Надія Іванівна.


Житомирянка Олена Петрівна під час вибуху була на роботі. Коли прийшла додому, каже, що була вражена побаченим.


"Вікна в коридорі вилетіли з рамами, дах – також, – розповіла Олена Петрівна. – Я його там полатала: шматки наклала, щоб не текло. Пластикове вікно вилетіло геть. Он на даху двері вилетіли, рама вилетіла. Шкоди наробило багато, але поступово робимо".


Жінка говорить, що міська рада одразу виділила три тисячі гривень на ремонт будинку.


"Сказали, збирайте чеки, на що ви тратите, закінчиться війна і може щось компенсуємо", – розповіла Олена Петрівна.

Вчора

27.04.24

Сторінки:
Нагору