ТРА
Субота
11
17:44

​Резонанс навколо нестачі фінансування житомирських театрів та філармонії: як розвиваються події

Працівники Житомирського академічного муздрамтеатру імені Івана Кочерги та Житомирського академічного театру ляльок залишилися без фінансування і на місяць змушені йти у відпустку без збереження зарплати.

Про те, що театри та обласна філармонія не мають фінансування на зарплати працівникам написав на своїй сторінці в мережі Facebook актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Кочерги Олександр Литовченко.


"Відкрию таємницю: зарплати артистів настільки мізерні, що навіть соромно писати... Але я скажу! Моя заробітна плата, як артиста драми вищої категорії зі стажем роботи 14 років не перевищує 10 тисяч гривень. І навіть цей мінімум вони хочуть відібрати... Мені потрібно утримувати сім'ю, я з перших днів повномасштабної війни став на захист України, отримав травми та за рішенням ВЛК був списаний... Питання!!! Для кого я служу?", — йдеться в дописі.


Такої ж думки колега Олександра Литовченка актор театру ім. Кочерги Павло Неумивакін. Він розповів, що мусить шукати можливості підробітку, аби забезпечувати сім’ю.


"Коли я прочитав його публікацію (Олександра Литовченка, — ред.), я зрозумів, що Саша написав все по факту. Я зробив репост публікації та навіть про це не задумувався. Я маю три сини. Моя зарплата в театрі — 12 тисяч гривень. Я змушений підробляти ще монтувальником сцени, оскільки 12 тисяч гривень для моєї сім’ї ­— це нічого. Цього вистачає на комунальні послуги й поїсти. Монтувальником працюю, бо їх взагалі немає, усі звільнилися і він залишився один, бо зарплата мінімальна і ніхто не хоче працювати за "мінімалку", а роботи дуже багато", — розповів Павло Неумивакін.


Через дефіцит грошей театральна трупа драмтеатру в травні піде у вимушену неоплачувану відпустку на два тижні, а потім ще на два тижні — на простій.


"По факту, якщо нам треба 25 мільйонів гривень на зарплати, а до кінця року нам виділили 13 мільйонів "з хвостиком", то виходить, що сьогодні фінансування для Житомирського драмтеатру є лише 50%. Закінчується півріччя і ми підрахували, що нам необхідно приймати якісь внутрішні заходи, щоб ми закрили без заборгованості по заробітній платі перше півріччя. Ми влаштовували збори, театр не закривається. Сьогодні в ЗМІ й у Фейсбуці лунає: "Закривають". Нас не закривають, ми йдемо в травні у відпустку на два тижні власним коштом і ще два тижні у нас буде простій — це 0,75 заробітної плати будемо виплачувати", ­— сказала директорка житомирського драмтеатру Наталія Ростова.


Вона додала, що питання фінансування закладів культури Житомира вирішується на рівні керівництва області.


З її слів, ця ситуація виникла, бо зняли з обласного бюджету понад 1 мільярд гривень і через це грошей не вистачає усій галузі культури та іншим галузям.


Попри такі заходи актори прийняли рішення вийти на роботу в травні, оскільки готують нову постановку.


"Мене запитували вже: "Чому раніше ви не говорили про цю ситуацію? Чому людей не виводили на пікети?" Як на мене, це дуже пікантний момент. Не дуже коректно виходити сьогодні, тому що ми знаємо скільки треба грошей на ЗСУ, для тих хлопців, які в окопах. У нас були збори, ми обговорювали це питання з колективом, чи це коректно, і як до цього поставляться наші глядачі, які ходять в театр. Питання постає наскільки їм сьогодні потрібен театр, але ми побачили той резонанс і ми вдячні кожному, хто підтримав нас", — прокоментувала головна режисерка житомирського драмтеатру Наталія Тімошкіна.


За словами режисера житомирського драмтеатру Петра Авраменка, через низьку заробітну плату театр має дефіцит акторів.


"Дефіцит акторів ми відчували навіть до війни. Багато акторів, яких ми хотіли б взяти, точно поїдуть в столичні театри. Маючи зараз декілька закладів, які навчають акторів, ми їх беремо, і тільки через п’ять років, коли вони навчаються, працюють в театрі — вони вже можуть вважатися професійними акторами. Хто піде на таку заробітну плату до нас? Ніхто!", — сказав Петро Авраменко.


Станом на квітень заборгованості зарплати акторам немає.


"Всі знають про складності в бюджеті, про те, що з бюджету вилучили частину коштів, які також призначалися нам. Ми не будемо закриватися. Ми закінчуємо наш театральний сезон у зв’язку з тим, що двоє наших акторів служать у Збройних силах України і частина репертуару випадає. Ми працюємо, і в порівнянні з іншими театрами в нас є змога працювати. Я дуже радий, що суспільство так реагує і хвилюються, що можуть закрити театр. Театр не закриють, ми будемо працювати, тим паче після цього легкого резонансу, я отримав багато підтримки, сусідні області запрошують нас на гастролі, місцеві волонтери проявили ініціативу, хочуть підтримати нас в літній період", — розповів директор Житомирського академічного театру ляльок Сергій Мисечко.


За словами головної бухгалтерки Житомирської обласної філармонії Галини Гекалюк, у 2024 році заклад зіштовхнувся з проблемою недофінансування.


"Поки що не плануємо йти у відпустку без збереження заробітної плати. Як це впливає на роботу? Артисти працюють на повну потужність, як каже наш директор: "Артист у філармонії головний". Крім фінансової підтримки у філармонії є план доходів і його ми виконуємо, також плани концертів і глядачів. Також заплановано концертну діяльність", — сказала Галина Гекалюк.

Вчора

Сторінки:
Нагору