ЧЕР
Неділя
16
16:31

​У Житомирській області відбувся захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості»

У місті Олевськ, що на Житомирщині, в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» пройшов захід регіонального рівня під назвою «Осмислення. Цінності та історії стійкості». Модераторами якого виступили перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко та радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка.

У заході взяли участь понад 200 осіб, серед яких були місцеві стейкхолдери програми: представники місцевої влади на обласному, районному та громадському рівнях, зокрема мери, їхні заступники, керівники структурних підрозділів, керівники державних установ; депутати місцевих рад; представники бізнесу та підприємці; міжнародні партнери; ветеранські спільноти; громадські організації з різних сфер та інші.


Зустріч складалася з трьох ключових панелей, на яких учасники розглянули питання збереження ментального здоров’я та осмислення власної стійкості. У своїй вітальній промові Наталія Остапченко зазначила, що ментальне здоров’я є фундаментальною складовою для всіх людей, особливо для державних службовців.


«Ментальне здоров’я — це основа нашої стійкості та здатності ефективно працювати в складних умовах. Щодня я ставлю завдання людям на робочих місцях і точно знаю, що кожен із них проявляє неймовірну стійкість в умовах воєнного часу. Це надзвичайно важливо, оскільки безперервна робота є запорукою нашої майбутньої перемоги та відновлення країни. Саме тому плекаємо індивідуальну та колективну стійкість, адже це те, що в наших силах», — зауважила Наталія Остапченко.



Важливим і найемоційнішим етапом заходу стало проведення другої панелі «Історії стійкості». Спікерами цієї панелі були звичайні люди та військові, які стали взірцем стійкості. Кожна їхня історія торкалася сердець слухачів. Переселенка з Донецької області Юлія Павленко розповіла свою історію стійкості.


«Я народилася та проживала разом із сім’єю в Мар’їнському районі Донецької області. Після повномасштабного вторгнення ми втратили все: свій дім, роботу і навіть надію. Було дуже страшно, здавалося, що майбутнього більше немає. Тож з однією дорожньою сумкою ми приїхали до Коростенського району, де нас радо зустріли, нагодували, надали тимчасовий притулок, а згодом дали будинок в Олевському районі. Допомогли знайти роботу, і зараз я та моя сім’я живемо нормальним, повноцінним життям. Дякую всім, хто допомагав та дав нам шанс на нове життя. Ми дуже вдячні за підтримку та можливість знову відчути себе в безпеці й стабільності», – поділилася своїм досвідом пані Юлія.


Неймовірною історією стійкості з учасниками заходу поділилася вчителька початкових класів Наталія Горпинич. Вона розповіла історію свого учня Миколи Веримейчика.


«Микола народився у 1988 році. У школі він завжди був цілеспрямованим, активним і допитливим хлопчиком. Його неодноразово відзначали спортивними нагородами. У 2014 році захоплення спортом привело Миколу до Житомирського державного університету імені Івана Франка, де він навчався на факультеті фізичного виховання та спорту. Після закінчення університету у 2011 році він переїхав до Києва, де працював менеджером з продажів.


У 2023 році Миколу мобілізували до лав ЗСУ. Після проходження військової підготовки його прикомандирували до 80-ї окремої десантно-штурмової бригади на посаду кулеметника. Разом зі своїми побратимами Микола захищав нашу країну. 24 вересня 2023 року, після виконання бойових завдань, хлопці чекали на зміну, але їх накрив масовий обстріл з ворожого дрона та артилерії. Микола отримав важке поранення в руку. Попри неймовірний біль, як командир групи, він зробив переклик і зрозумів, що з шести побратимів живими лишилися лише троє.


Через втрату зв’язку неможливо було повідомити про ситуацію. Лише завдяки спостереженню з дронів вдалося викликати групу для евакуації поранених. Микола мусив іти сам, перев’язавши руку, він рухався вперед. За словами героя здавалося, що він помирає, проте у своїй голові він казав: «Живи – борись – виживи».


Зібравши всю силу та мужність, Микола зміг дійти до лікарів, які надали йому першу медичну допомогу, але руку довелося ампутувати. Попри пережитий біль і випробування, після реабілітації Микола не виключає можливості залишитися в ЗСУ як інструктор з підготовки штурмовиків», – поділилася своїм досвідом пані Наталія.


У кінці цієї панелі ветеран АТО та повномасштабного вторгнення Михайло Мрочко наголосив, що на сьогодні програма ментального здоров’я «Ти як?» і проведення подібних заходів є надзвичайно актуальними, адже важливо надавати нашим військовим можливість психологічно “розрядитися”.


«Я радий, що зараз приділяється така увага питанням психологічного здоров’я наших військових. У 2014 році проблема збереження психологічного здоров’я не отримувала належної уваги. Зараз ситуація значно краща, і ми можемо обговорювати важливі питання на цю тему», – зазначив Михайло.


Саме такий формат заходу допоміг обмінятися досвідом, обговорити актуальні проблеми та знайти нові підходи до підтримки ментального здоров’я в умовах сучасних викликів.


Після цього радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка наголосила на важливості всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».


«Перш за все, програма ментального здоров’я «Ти як?» допомагає навчитися дбати про себе та близьких, освоювати техніки самодопомоги, відкрито говорити про проблеми, ділитися емоціями й звертатися за допомогою до фахівців. Це надзвичайно важливо, адже в умовах сучасних викликів кожен з нас має вміти підтримувати себе та своїх рідних. Програма також сприяє створенню спільнот, де люди можуть знайти підтримку й розуміння», — зазначила Ірина Гладка.


Захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості» став важливим кроком у зміцненні взаємодії між усіма зацікавленими сторонами та сприяв розвитку нових стратегій для збереження ментального здоров’я у регіоні.

Вчора

Сторінки:
Нагору