ТРА
Понеділок
20
06:17

​За чотири місяці 66 громад Житомирщини отримали понад 2,9 млрд податкових надходжень у свій бюджет

Упродовж січня-квітня 2024 року до загального фонду бюджетів територіальних громад Житомирської області без урахування міжбюджетних трансфертів надійшло 2 мільярди 990 мільйонів гривень доходів.

Про це у коментарі Суспільному розповів директор департаменту фінансів Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Венцель.


“У нас до загального фонду бюджетів територіальних громад надходить загалом 23 види різних платежів. Найбільші з них це звичайно податок на доходи фізичних осіб. Тобто це всі кошти, які за 4 місяці в своїх бюджетах акумулювали 66 територіальних громад без урахування трансфертів з державного бюджету. Тобто без субвенції, зокрема без освітньої субвенції, без базової дотації”, — розповів Віктор Венцель.


Власні кошти громад акумулювалися з податкових надходжень на їх територіях та будуть використовуватися для забезпечення потреб громад.


“Цей фінансовий ресурс потрібен для того, щоб фінансувати зобов'язання громад по утриманню бюджетних установ, виплаті соціальних, різноманітних видатків, реалізації місцевих програм”, — розповів директор департаменту.


У департаменті порахували надходження доходів до загального фонду (без урахування надходжень ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців) у розрахунку на одного мешканця громад. Найбільшими ці надходження за чотири місяці були в Оліївській, Ушомирській та Харитонівській громадах.


“Це аналітичний, індикативний показник, який показує ресурсну спроможність території. Розраховується він так: Загальна сума коштів, акумульована громадою ділиться на кількість населення. Умовно, в громаді живе 100 тисяч жителів, отримали вони мільйон гривень. Ми мільйон ділимо на тих же 100 тисяч і отримуємо середній показник надходження одного мешканця. Ці показники ми подаємо для порівняння, для того, щоб громади могли порівняти і подивитися, яка ситуація в інших сусідів, і знову ж оцінити свої можливості, потужності, ресурсний потенціал в своєї території”, — розповів Віктор Венцель.


Найшвидше за цей час зростали доходи Березівської, Глибочицької та Краснопільської громад. В середньому доходи громад за січень-лютий 2024 року у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року зросли на 17,9%.


“Якщо абсолютні показники взяти, то за січень-квітень минулого року у нас надходження в цілому по області були 4,7 мільярда гривень. Цей показник був розрахований з урахуванням податку на доходи фізичних осіб-військових. Якщо взяти у співставних показниках, то доходи громад, збільшилися на 17% зростання у порівнянних умовах”, — розповів директор департаменту.


Директор департаменту зазначив, що економічна ситуація в громадах наразі є прогнозованою та стабільною.


“Наразі та тенденція, яку ми очікували на стадії формування бюджету підтверджується. Виходячи з цього, можемо говорити, що всі зобов'язання, які взяті місцевими бюджетами, вони загалом будуть виконані. Далі будемо дивитися, моніторити далі ситуацію.


Якщо необхідно, будемо якісь корективи вносити, спілкуватись з громадами і вирішувати, якщо виникнуть проблеми із фінансуванням якихось видаткових статей”, — розповів Віктор Венцель.

Вчора

Сторінки:
Нагору