ТРА
Субота
18
10:54

​На Житомирщині зростає кількість дітей, які страждають на сезонну алергію

Про це Суспільному розповіла лікарка-алергологиня дитячої поліклініки у Житомирі Яна Мороз. За її словами, цьогорічне раннє пилкування рослин і дерев призвело до збільшення звернень батьків із дітьми.

"Вже у кінці лютого ми мали у повітрі пилок основних алергенів, які присутні навесні, а саме: пилок дерев. Основним алергеном пилку є береза. Симптоми, які переважають при сезонній алергії, це: сльозоточивість, свербіж очей, носа, водянисті виділення з носа, чхання, кашель, задишка", — розповіла Яна Мороз.


За словами лікарки, з кожним роком кількість дітей, які мають сезонну алергію, збільшується.


"Дуже багато пацієнтів. Я їм кажу, що на порозі ера алергопатологій. Є навіть прогноз Всесвітньої організації охорони здоров'я, що до кінця 2025 року кожна друга людина на планеті буде мати алергію", — сказала Яна Мороз.


Серед причин появи сезонної алергії — погана екологія та імунітет людини.


"Ми повинні розрізняти, де є справжня алергія, а де є фізичний подразник. Наші люди звикли думати про тополю, що коли літає пух тополі і просто лоскоче ніс, то це є фізичний чинник і це є алерген. Але насправді важливу роль відіграють імунологічні механізми", — сказала алергологиня.


Доцент кафедри екології та географії Житомирського державного університету імені Івана Франка Іван Хом'як розповів, що пух тополі переносить алергени.


"Від самого пуху алергії немає. Це целюлоза. Це практично чиста бавовна. Але його просторова будова така, що до нього чіпляються дуже багато речовин, зокрема, пилок різних рослин, сміття, яке може викликати алергію. Сам по собі пух є гіпоалергенним", — пояснив Іван Хом'як.


Житомирянка Альона Касянчук привела до алерголога семирічного сина Олександра. Жінка розповіла, що кожної весни вони відвідують алерголога.


"Весна — це найскладніша для нас пора року. У мене двоє дітей і обидва — сильні алергіки. В Олександра починає опухати обличчя, особливо очі, слизова набрякає вночі, важко дихати, кашель сухий, син не може відкашлятися. Каже, що у горлі йому наче щось заважає. Дуже сильне запалення очей, схоже на кон'юнктивіт", — розповіла Альона Касянчук.


Жінка додала, аби виявити на що у її сина алергія, здавали алергопроби.


"У нас алергія на пилок берези. Це найсильніший алерген. Тому ми розпочинаємо приймати антигістамінні препарати з лютого. І регулярно відвідуємо алерголога", — сказала Альона Касянчук.


Лікарка-алергологиня Яна Мороз розповіла, що до сезону алергії потрібно готуватися завчасно.


"Я навчаю своїх пацієнтів стежити за алергопрогнозом. І ми маємо завчасно починати готуватися до того, приймати лікарські засоби, уникати місць, де багато алергенів. Коли приходимо додому, треба приймати душ, аби змити ці алергени, щоб вони не розліталися будинком. Потрібно зачиняти вікна, не сушити одяг на дворі. Якщо симптоми алергії вже розвинулися, то надаються рекомендації щодо лікування. Для кожного пацієнта це індивідуально", — розповіла лікарка-алергологиня.

Вчора

Сторінки:
Нагору