ЧЕР
Понеділок
17
00:00

​У Житомирі на поверхню річки Крошенка масово спливла риба

24 травня до Держекоінспекції Поліського округу надійшло повідомлення про масовий сплив риби на поверхню річки Крошенка. Екологічні інспектори разом із рибоохоронним патрулем провели обстеження берегової лінії.

Про це у коментарі Суспільному журналістці Ользі Нестеренко розповів екологічний інспектор Олександр Олександров. За його словами, фахівці з відділу інструментально-лабораторного контролю відібрали проби води для досліджень. Результати будуть готові упродовж п'яти днів.


"Під час обстеження, риба реагує на рухи та ховається в товщі води. Працівниками інструментально-лабораторного контролю інспекції відібрані проби води для подальших досліджень. У подальшому планується моніторинг даної водойми та будуть вживатися всі заходи передбаченні законодавством", — повідомив Олександр Олександров.


Кандидат біологічних наук Іван Хом’як розповів, що спілкувався з місцевими жителями. За їхніми словами, риба вже третій день спливає до поверхні річки через недостатність кисню.


"Вона вимушена виринати на поверхню, масово поглинаючи кисень з поверхні. Гіпотетично є два процеси: або збільшилося біохімічне поглинання кисню у воді, тобто кисню у водоймі немає, або риба отруєна нейротоксичною речовиною, що потребує додаткового вивчення компетентними органами", — пояснив Іван Хом’як.


"Не було такого раніше. Коли весна і лід розтає, то трохи риба задихається, це нормально, це відбувається на всіх водоймах. Ми встановлювали продухи, то риба була. А це дивіться, що робиться", — говорить житомирянин Аркадій.


Зі слів Івана Хом’яка, може виникнути загроза для людей, які відпочивають на інших водоймах.


"Риба може потрапити в Соколовський кар'єр, де багато відпочиваючих, що може становити загрозу для людей. Такі водойми можуть стати середовищем для розвитку інших бактерій", — сказав кандидат біологічних наук.

Вчора

Сторінки:
Нагору