ТРА
Понеділок
20
00:33

​У Житомирській ОВА відбулася чергова «Година безбар’єрності». ВІДЕО

У Житомирській обласній військовій адміністрації відбулося чергове засідання Ради безбар’єрності за участю радниці-уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної.

Від Житомирської ОВА на засіданні були присутні перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, заступник начальника ОВА Віктор Градівський, члени Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, а також представники надкластерних та кластерних лікарень Житомирщини.


На засіданні було проведено «Годину безбар’єрності» під час якої заступник директора Департаменту охорони здоров′я Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Лучків розповів про принципи створення безбар’єрного простору в закладах охорони здоров’я в Житомирській області. Також представники медичних закладів ділилися своїм досвідом у створенні безбар’єрного простору. На засіданні було обговорено такі питання:


Як облаштувати будівлі, спроєктовані багато років тому, відповідно до сучасних вимог безбар’єрності?


Як зробити палати та лікарняні простори зручними для людей із порушеннями зору та слуху, а також для представників маломобільних груп?


Як облаштувати бомбосховище та забезпечити безпеку пацієнтів, співробітників і відвідувачів?


Радниця – уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності підкреслила, що в сучасних медичних закладах необхідно створювати безбар’єрне середовище, яке включає не тільки пандуси та безпорогові входи, але й доступну комунікацію для людей.


«Важливо розуміти, що доступна комунікація має бути присутня у всіх сферах людської діяльності, особливо в медичній, оскільки спілкування є найефективнішим способом передачі важливої інформації. Не завжди ця інформація приємна, тому лікарям, медичним працівникам і всім нам слід використовувати сучасну етику, а не радянські підходи. У цьому допоможе «Довідник безбар’єрності», де зібрано всі правила безбар’єрного спілкування», – зауважила Тетяна Ломакіна.


Заступник начальника Віктор Градівський зазначив, що спільна мета учасників засідання – зробити медичні заклади Житомирської області максимально доступними та комфортними для всіх пацієнтів.


«На сьогодні сфера охорони здоров’я є важливою складовою життєдіяльності нашого суспільства. Саме тому ми повинні зосередити увагу на медичних закладах, створивши належні умови для всіх пацієнтів, незалежно від їхніх фізичних можливостей. Це передбачає доступність будівель та інфраструктури й забезпечення якісної комунікації та безбар’єрного простору для кожного», – наголосив Віктор Градівський.


Окрему було розглянуто приклади адаптації лікарняних просторів до норм безбар’єрності.


Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко зазначила, що на Житомирщині робиться все можливе для модернізації старих будівель медичних закладів та створення у них безбар’єрного середовища.


«Ми на шляху до безбар’єрності. Вже сьогодні ми маємо хороші результати у створенні безбар’єрного середовища в медичних закладах. Однак безбар’єрність – це окрема філософія, яка потребує часу, зусиль і спільних дій усіх зацікавлених сторін», – зауважила Наталія Остапченко.


В допомогу медичним закладам, що прагнуть стати більш комфортними, відкритими та доступними, вже створено низку матеріалів та посібників, де зібрані загальні підходи, а також найкращі практики та рішення, що можуть бути застосовані.

Вчора

Сторінки:
Нагору