ТРА
Понеділок
20
09:15

​Заборона продажу алкоголю після 22 години у Житомирі: чи дотримуються магазини рішення міськради

У Житомирі майже тиждень діє заборона на продаж алкогольних напоїв у всіх торгових закладах міста після десятої години вечора. Згідно з рішенням виконкому на період дії воєнного стану, алкогольні, слабоалкогольні напої та вина не можна продавати з 22:00 до 08:00. Кореспонденти Суспільного перевірили, чи дотримуються магазини міста цього рішення виконкому.

Таємний покупець від Суспільного Житомир спробував придбати алкоголь у центрі міста. Більшість магазинів у середмісті працюють до 21-ї або 22-ї години, тому журналісти обрали три торгові точки: невеликий магазин на площі Перемоги та два мережевих супермаркети. На дверях всіх магазинів є повідомлення про заборону продажу алкоголю після 22-ї години. Кореспонденти з прихованою камерою зайшли та намагалися придбати пляшку пива. У всіх трьох торгових точках їм відмовили.


Рішення виконкому про заборону продажу алкоголю після 22:00 вступило в силу з 3 травня. За словами директора юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгена Черниша, станом на 7 травня 2024 року адміністративна комісія не отримувала протоколів про порушення обмежень у продажу алкогольної продукції після 22:00. Виявляти такі випадки мають працівники поліції, а за порушення встановлених обмежень передбачений штраф у розмірі від 6800 до 13600 гривень.


"Протоколи за цією статтею уповноважені складати органи поліції та Держпродспоживслужби, але у більшості випадків це робить саме поліція. Наразі до адміністративної комісії, яка вже розглядає справу та притягує до відповідальності порушників, не надійшло жодного такого протоколу", — сказав Євген Черниш.


Житомирянка Олена розповіла, що до заборони продажу алкоголю ставиться позитивно, але сумнівається у її ефективності.


"У своєму районі я бачила багато табличок з забороною продажу алкоголю і помітила, що деяким хлопцям алкоголь таки продавали після десятої години. Саме рішення цікаве, але я вважаю, що для тих, хто хоче випити, це не стане справжньою перешкодою, оскільки можна придбати алкоголь о 21:00 або 21:30 і спокійно собі пити", — говорить Олена.


"На мою думку, у нас є набагато важливіші проблеми, які не вирішуються, а вони вирішують обмежувати час продажу алкоголю. Проте насправді це не матиме жодного впливу на результат. Я вважаю, що це не змінить загальної ситуації. Можливо, кількість людей напідпитку трохи зменшиться, але глобально це не змінить ситуацію", — сказав житомирянин Олексій.

Вчора

Сторінки:
Нагору