БЕР
Вівторок
19
07:51

​Сергій Сухомлин: Найголовніше наше завдання – розкрити потенціал кожної дитини

На цьому наголосив міський голова Сергій Сухомлин сьогодні, 23 листопада, під час відкриття семінару «Діти з аутизмом в інклюзивному просторі». Вітаючи учасників семінару, Сергій Сухомлин зазначив:

«Я вже не раз казав: те, що ми вкладаємо кошти в ремонти шкіл, утеплення дитячих садочків, створення комп’ютерних класів, дійсно, необхідно, бо створює сучасну матеріальну базу навчальних закладів. Але перед усім ми маємо вкладати кошти безпосередньо у самих дітей – їх силу та енергію, бо найголовніше наше завдання – розкрити потенціал кожної дитини. Інклюзія – це питання дуже складне в усіх аспектах. Про проблеми дітей з особливими потребами тривалий час не прийнято було говорити. Але це ж наші діти! Сьогодні ситуація і в державі, і місті змінюється. Не випадково, одним із стратегічних напрямків інтегрованого розвитку міста Житомира за проектом GIZ є саме «Інклюзивне місто», що передбачає рівні умови доступу до соціальних благ, розвиток співпраці та відповідальне урядування. Сьогоднішній семінар є одним із важливих кроків для того, щоб у нашому рідному місті забезпечувалися рівні можливості для всіх дітей: від комфортного доступу до об’єктів інфраструктури до гармонізації відносин у колективах, де навчаються, відпочивають, розвиваються наші діти».


У семінарі беруть участь близько 200 асистентів вчителів, вихователів та вчителів інклюзивних класів, груп ДНЗ. Навчання проводять фахівці київського Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Лариса Рибченко та Інна Сергієнко – консул Аутизм – Європа в Україні.


Інна Сергієнко, зокрема, наголосила:


«Це вже 4-й семінар з інклюзії, який я провожу в Житомирі. Звичайно, що зміни є. Але, ми лише починати розвивати інклюзію. Інклюзія – це інший тип суспільства, реальна інклюзія можлива лише за умови зміни суспільного мислення. Ми самі маємо змінитися. Навчитися приймати один одного такими, якими ми є».


Учасники семінару обговорюють питання про: спосіб мислення дитини з аутизмом, його нейровідмінності; організацію структурованого навчання за методом TEACCH; сенсорні проблеми дитини з аутизмом, їх рішення в інклюзивному просторі; методи альтернативної комунікації в навчальному процесі тощо.

Вчора

Сторінки:
Нагору