КВІ
Неділя
28
17:24

​Яким буде житло для переселенців, що будують у Житомирі за фінансової підтримки ЄС. ФОТО

Сонячні панелі, твердопаливна котельня, енергоощадливі рішення, інклюзивні квартири та облаштоване укриття цивільного захисту – таким буде житловий багатоквартирний комплекс, який збудують у Житомирі в 2024 році для вимушених переселенців.

Чотири багатоповерхівки на 116 квартир зведуть у провулку Червоному в межах програми «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні», яка фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО. До програми увійшло 6 міст: Дубно, Житомир, Ковель, Львів, Макарів та Чернівці.


Компактні будинки і затишна територія


У комплексі проживатимуть понад 400 осіб з числа ВПО, які безоплатно отримають у користування квартири. Проєкт передбачає будівництво чотирьох чотириповерхових будинків, підведення необхідних інженерних мереж та благоустрій ділянки. В підвалі одного з будинків запроєктовано укриття, в якому за необхідності зможуть розміститися жителі всіх чотирьох будинків.


Квартири – одно- та двокімнатні. Всі помешкання перших поверхів – інклюзивні. Крім того, будівництво квартир включає чистове оздоблення приміщень, а також мінімальне меблювання та облаштування побутовою технікою.


За класом енергоефективності та за рівнем технологічних рішень, які закладені в концепцію і проєктну документацію, новий житловий комплекс має бути кращим, ніж середній по ринку.


«Зазвичай, чим більше поверхів ти будуєш, тим більша рентабельність і тим менша ціна квадратного метра. Але ми концептуально хотіли використовувати гуманні масштаби, щоб це були будинки по чотири поверхи, які насамперед є зручними для проживання. Люди, які тут житимуть, зможуть комфортно себе відчувати на прибудинковій території. Для них будуть влаштовані паркувальні місця, дитячий майданчик, зелені зони і зони відпочинку всередині кварталу», – пояснює координатор проєкту Борис Пахолюк.


Загалом буде зведено 6,6 тис. кв. м житла (загальна площа всіх 116 квартир) і облаштовано 1,4 га території (озеленення, пішохідні зони, зони відпочинку, автомобільна парковка на 48 місць).


Ділянка, на якій з’явиться житловий комплекс – з великим перепадом рельєфу, що потребуватиме значної підготовки майданчика. Одне із завдань у процесі будівництва – зберегти максимум зелених насаджень, а замість частини видалених дерев і кущів під час подальшого благоустрою території будуть висаджені нові.


Зелений та енергоефективний квартал


Проєкт включатиме багато рішень, що стосуються енергетики, енергозбереження та відновлювальних енергоресурсів. За рівнем енергоефективності будинки відповідатимуть класу С. На кожному з них встановлять сонячні панелі, а квартири будуть опалюватись за рахунок твердопаливної котельні.


Чотири 5-кіловатні електростанції забезпечуватимуть функціонування загальнобудинкового обладнання: роботу системи відеоспостереження, домофонів, частково освітлення місць загального користування тощо. Квартал буде підключений до теплоелектроцентралі, яка працює на твердому паливі. Йдеться про котельню, яка побудована за кошти уряду Швейцарської конфедерації, виробляє теплову і електричну енергію та працює на біомасі – щепі деревини. Себто опалюватися нові будинки будуть енергією місцевого виробництва.


Сучасні енергоефективні рішення – одна із вимог партнерів. При проєктуванні було враховано кращі технічні рішення, які дозволять забезпечити низьку енергоємність самих будівель і застосування сучасних підходів до енергоефективності. Цього вимагає імплементуючий партнер проєкту корпорація НЕФКО.




Інклюзивність


Всі квартири 1-го поверху в усіх чотирьох будинках будуть розраховані для можливості проживання в них маломобільних груп населення. Санвузли в таких квартирах будуть суміщеного типу, де замість ванн – душові з відкидними сидіннями. Біля всіх сантехнічних приладів будуть встановлені необхідні поручні.


Кухні для квартир 1-го поверху матимуть особливості у меблюванні. Прибудинкову територію і споруду цивільного захисту теж будуватимуть з урахуванням потреб маломобільних громадян: тактильні елементи, в місцях переходів, доступні парковки для авто тощо.


Важливо: одна з вимог Євросоюзу – у найближчі 10 років після введення цих будинків в експлуатацію, квартири мають залишатися в комунальній власності і не можуть бути жодним чином відчужені чи приватизовані, а користуватися ними мають люди, які підпадають під категорію вразливих.

Вчора

Сторінки:
Нагору