КВІ
Неділя
28
11:45

​На Житомирщині під час ремонту державного нафтопроводу вкрали майже 10 млн бюджетних грн

Служба безпеки викрила схему розкрадання державних коштів, виділених на реконструкцію магістрального нафтопроводу АТ «Укртранснафта» на Житомирщині.

Мова йде про капітальний ремонт лінійно-виробничої станції та встановлення навколо неї посиленого паркану для покращення контрдиверсійної захищеності об’єкту. Для проведення відповідних робіт держпідприємство протягом 2018-2019 років провело декілька тендерів.


Однак, за підсумками торгів їхніми переможцями було визнано дві київські компанії, які не мали належної матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників. За даними слідства, замість виконання умов договору підрядники штучно завищували вартість будматеріалів, необхідних для реконструкції інфраструктурного об’єкту.


За деякими позиціями закупівельні ціни у 4 рази перевищували ринкові. Таким чином фігуранти вкрали майже 10 млн бюджетних гривень і не виконали запланований обсяг робіт, який був передбачений підписаною угодою.



Для виведення державних коштів у тінь та їх подальшого перерозподілу ділки використовували підконтрольні фірми. При цьому, посадовиця «Укртранснафти» без належних перевірок підписувала підрядникам акти прийому-здачі невиконаних робіт.



Під час обшуків в офісах учасників оборудки виявлено:


- комп’ютери, печатки та документацію з доказами незаконної діяльності;

- майже чверть мільйона гривень готівки, ймовірно одержаної злочинним шляхом.



На підставі зібраних доказів, трьом представникам компаній-підрядників повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:


- ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у особливо великих розмірах);

- ч. 2 ст. 366 (внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки). Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.



Крім того, посадовиці АТ «Укртранснафта» інкримінується ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Вчора

Сторінки:
Нагору