КВІ
Неділя
28
16:26

​СБУ заблокувала мільйонні схеми депутата Житомирської міської ради

Співробітники Служби безпеки викрили схему привласнення бюджетних грошей Житомира, яка діяла під час воєнного стану. Ці кошти були виділені із бюджету територіальної громади на вивезення сміття та прибирання вулиць і тротуарів обласного центру.

За даними слідства, організував схему чинний депутат міської ради-директор одного з комунальних підприємств міста. Він залучив до незаконної діяльності свого підлеглого-головного інженера КП (за сумісництвом діючого адвоката), а також знайомого підприємця.


На початку 2022 року організатор схеми пролобіював перемогу «свого» комерсанта у конкурсних торгах із закупівлі послуг з вивезення негабаритного і будівельного сміття та прибирання тротуарів Житомира.


Аналогічним чином у лютому-квітні 2022 року підприємець переміг у ще одному тендері – з прибирання тротуарів та вулиць міста.


На підставі актів виконаних робіт, складених та завізованих учасниками оборудки, упродовж березня-вересня 2022 року із бюджету громади на рахунки підприємства надійшло майже 1,5 млн грн., які спільники перевели у готівку та привласнили.

До переліку підрядник вніс «виконані» роботи, які неофіційно виконували робітники комунального підприємства – за вказівкою директора-організатора схеми.


У межах кримінального провадження правоохоронці провели 7 санкціонованих обшуків, під час яких вилучено комп’ютерну техніку із оригіналами первинних документів, документи, які підтверджують проведення оборудки із коштами громади, понад 400 тис грн. готівкою.


На підставі зібраних СБУ доказів депутату міськради-керівнику КП, його підлеглому-адвокату та керівнику фірми-підрядника повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:


- ч.ч.4, 5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),


- ч.2 ст.366 (службове підроблення),


- ч.ч.3, 4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).


Тривають слідчі дії.


Документування оборудки із коштами територіальної громади здійснили співробітники та слідчі СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Вчора

Сторінки:
Нагору