ТРА
Понеділок
13
11:22

​У Житомирі волонтери ініціативи "Поліські Броніки" передали військовим 1300 бронежилетів

У Житомирі волонтери ініціативи "Поліські Броніки" за півтора року діяльності виготовили та передали військовим 1300 бронежилетів. Завдяки донатам всі бронежилети передають воїнам безоплатно.

Про це Суспільному розповів засновник ініціативи "Поліські Броніки" Сергій Хоменко. За словами волонтера, у цьому проєкті він працює спільно із побратимом Вадимом Хоруженком — адвокатом, який живе на Черкащині. Разом працюють вже 89 тижнів.


"Ми купуємо складові частини наших броніків у подільського виробництва, яке за мирних часів займалося технікою для землеобробки. Ми шукали матеріал, з якого робити плити для бронежилетів. І перші робили із величезних плит порізки каменю. Вони були надважкими, але тоді ще не було нічого. І навіть ті бронежилети розійшлися миттєво, і їх тоді навіть не вистачало. Згодом ми знайшли це виробництво на Поділлі, стали возити звідти плити", — розповів Сергій Хоменко.


Чоловік пригадав, що тоді ще плити не мали каучукового прошарку для тіла, щоб не було забиття внутрішніх органів при влучанні кулі. І не було антишрапнельного покриття спереду, щоб уламки кулі не могли поранити наших бійців. Тоді вони все окремо закуповували і наносили самі. Каже, перші бронежилети передавали в Центр підготовки десантно-штурмових військ в Житомирі на Корбутівці. І це тривало більш ніж пів року — доти, доки була в цьому потреба.


Нині, за словами Сергія Хоменка, бронежилети, які вони виготовляють, відповідають шостому класу на відстріл, мають сертифікат державної якості як четвертої. Собівартість такого бронежилета 3200 гривень. Але бійцям вони дістаються безоплатно.


"Люди часто не розуміють, а як це безоплатно. А це є наша вдячність тим людям, які боронять нас і нашу країну. Щотижня ми збираємо донати та передаємо бронежилети і щотижня ми отримуємо запити від війська. Наприклад, звертається екіпаж танку і кажуть, що нам показали саме ваші бронежилети і порадили їх. Бо вони легкі і компактні. І це саме те, що потрібно нам, танкістам", — сказав засновник проєкту.


Зараз щотижня волонтерам вдається виготовити і передати в середньому 10 бронежилетів. А в останній тиждень 2023 року військові отримали одразу 23 бронежилети. І на них постійно є попит, каже Сергій Хоменко.


"Виходячи із собівартості, щоб виготовити та передати 10 бронежилетів, нам щотижня потрібно зібрати з урахуванням логістики десь 35 тисяч гривень. На початках, коли ми запускали проєкт, то у людей було можливостей більше донатити. І в ті часи ми могли відправляти від 15 до 30 бронежилетів на тиждень", — розповів волонтер.


Цього року в різдвяні та передноворічні дні до кожного бронежилета учасники проєкту додавали солодощі.


Гроші виділила профспілка Житомирської філії державного підприємства "Національні інформаційні системи", — розповів Сергій Хоменко. Також солодкі подарунки для військових передали освітяни із Києва.

Вчора

Сторінки:
Нагору