КВІ
Неділя
28
07:41

​Володимир Бомбелюк: Як проходить процес мобілізації в Житомирській області?

ІНТЕРВ’Ю з офіцером сектору мобілізаційно-оборонної роботи Володимиром Бомбелюком про нинішню ситуацію з мобілізацією та щодо внесення змін Урядом правок у Положення про центри комплектування та соціальної підтримки.

Що змінилось в Положенні про ТЦК?


Кабінет Міністрів України у постанові № 318 від 7 квітня 2023 року дозволив територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки здійснювати заходи оповіщення та призову громадян незалежно від місця їх перебування на військовому обліку. Цей захід дасть можливість збільшити накопичення людських мобілізаційних ресурсів в першу чергу рядового та сержантського складу. Щодо призову осіб офіцерського складу, тут майже нічого не змінилось, так як для призову на військову службу даної категорії військовозобов’язаних потрібна особова справа офіцера запасу, яка знаходиться в територіальному центрі за місцем постановки на військовий облік і для її прибуття за місцем вимоги (відповідного запиту), знадобиться більше місяця часу.


Володимире в чому важливість мобілізаційних резервів у забезпеченні безпеки країни?


Мобілізаційний резерв відіграє важливу роль у забезпечені безпеки країни, так як військовозобов’язані, які його формують, в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України і при введені воєнного стану та оголошені мобілізації, самостійно прибувають до військових частин, до яких були призначені в мирний час, тим самим забезпечують негайне розгортання військових частин до штатів воєнного часу.


Які конкретні завдання і найближчі плани щодо мобілізації через військовий стан, скільки маєте призвати людей?


Мобілізаційний процес з початку агресії рф та оголошення воєнного стану в країні відбувається постійно і включає в себе відбір, накопичення та поставку людських мобілізаційних ресурсів згідно завдань вищого командування. Щодо кількості, яку потрібно призвати скажу наступне:


Поки ведуться активні бойові дії, постійно буде необхідність накопичувати бойові резерви, в зв’язку з цим, кожен військовозобов’язаний, який за станом здоров’я придатний до військової служби, має і повинен бути готовий стати на захист держави.


Як проходить процес мобілізації в Житомирській області?


Оповіщення військовозобов’язаних на території Житомирської області здійснюється:


- розпорядженнями начальників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відповідно до наданих ними списків військовозобов’язаних згідно Постанови КМУ № 1487 від 30.12.2023 року;


- посадовими особами районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання військовозобов’язаних, на блокпостах та під час патрулювання спільно з Національною поліцією та Національною гвардією України.


Які категорії людей не підлягають мобілізації?


Категорії громадян, які не підлягають мобілізації детально описані в статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Альтернативна служба під час мобілізації?


Альтернативна служба запроваджується замість строкової військової служби, а так як згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» під час дії воєнного стану строкова служба не проводиться, тому й альтернативна служба також неможлива.


І головне, каже офіцер:


"Проти нас веде агресію дуже жорстокий і підступний ворог і якщо хтось думає,що перемога буде без мене,то хочу запевнити кожного - так не буде! Без участі кожного з нас перемога буде від нас все далі і далі! Якщо ми не станем на захист держави сьогодні,то завтра агресор зайде в наш дім і жертвами будуть наші батьки,дружини та діти!"


Прес служба Житомирського обласного ТЦК та СП

Вчора

Сторінки:
Нагору