КВІ
Субота
27
17:48

​Сергій Сухомлин: Децентралізація дала повноваження напряму працювати з міжнародними фондами, організаціями

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів Суспільному про міжнародну співпрацю та міжнародні проєкти задля розвитку міста.

За його словами, реформа децентралізації розширила сферу компетенцій громади та доступні фінансові можливості, надала більшу незалежність і сприяла розвитку міжнародної й європейської співпраці.


"Децентралізація дала органам місцевого самоврядування повноваження напряму працювати з міжнародними фондами, організаціями, кредитними установами. Житомир здобув позитивний досвід співпраці з урядовими і неурядовими міжнародними організаціями. Ми зарекомендували себе надійним та відповідальним партнером", — зауважив Сергій Сухомлин.


Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Житомирський міський голова повідомив, що понад 7 років громада співпрацює з німецькою урядовою організацією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. За цей час реалізували проєкти у сферах:


- сталої міської мобільності;

- розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва;

- партисипації та нарощення організаційної спроможності.


"Крім цього, впровадили низку енергоефективних проєктів, зокрема, провели комплексну термосанацію дитячого навчального закладу міста, на що GIZ було виділено 180 тисяч євро грантових коштів. У 2022 році реалізували проєкт з будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб. На його реалізацію виділили 120 тисяч євро грантових коштів", — розповів Житомирський міський голова.


Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО та Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля E5P


Сергій Сухомлин повідомив, що низку проєктів громада реалізувала з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО.


"Залучили 300 тисяч євро кредитних коштів від НЕФКО для заміни системи освітлення міста на LED-ліхтарі. Також у попередні роки реалізували проєкт з реконструкції однієї з котелень міста, на що залучили 300 тисяч євро кредитних коштів від НЕФКО та 300 тисяч євро грантових коштів від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля E5P. Провели комплексну термореновацію 22 об'єктів бюджетної сфери Житомира, на що отримали 3 мільйони євро кредитних коштів НЕФКО, 1 мільйон 350 тисяч євро грантових коштів Фонду Східноєвропейського партнерства", — поінформував мер Житомира.


За кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку у сумі 10 мільйонів євро реалізували проєкт з модернізації громадського тролейбусного транспорту.


Водо-, теплопостачання та енергоефективність


"Нині триває реалізація проєктів з реконструкції системи водопостачання та водовідведення, на що отримали кредитних коштів від Світового банку у розмірі 42 мільйони євро. Грантова складова від уряду Словенії становить 2,8 мільйона євро", — розповів Сергій Сухомлин.


Проєкт "Енергоефективність у місті Житомир" реалізовується спільно з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO).


"У ході реалізації цього проєкту провели заміну теплових мереж, встановили індивідуальний тепловий пункт, побудували ТЕЦ на біомасі потужністю 7,1 мегават теплової та 1,2 мегават електричної енергії, провели комплексну санацію дошкільних навчальних закладів. На це від SECO отримали 17 мільйонів євро грантових коштів. Внесок міста становив 4,5 мільйони євро", — повідомив мер Житомира.


Проєкт "Централізоване теплопостачання у Житомирі" розпочався за кредитної підтримки Європейського банку розвитку та реконструкції (ЄБРР).


"За 10 мільйонів євро від ЄБРР та за 5 мільйонів євро грантових коштів Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р провели модернізацію котелень, заміну теплових мереж, встановили індивідуальний тепловий пункт, побудували ТЕЦ на біомасі потужністю 10 мегават теплової та 2,5 мегават електричної енергії. Внесок міста становив 3 мільйони євро", — розповів Сергій Сухомлин.


Проєкт "Енергоефективність у громадах" реалізується у Житомирі з 2021 року за рахунок кредитних коштів німецького банку розвитку KfW у розмірі 12,8 мільйонів євро та частки грантових коштів від цього ж партнера у розмірі 1 мільйон євро.


"В рамках реалізації цього проєкту заплановано провести комплексну термореновацію 40 будівель закладів освіти громади", — повідомив Житомирський міський голова.


За підтримки грантових коштів Європейської комісії у розмірі 8 мільйонів євро та за рахунок власного внеску громади у розмірі 2 мільйони євро, з 2022 року триває реалізація проєкту з будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб.


Технічна підтримка

"Це не весь перелік проєктів, — каже Сергій Сухомлин. — Окрім фінансової допомоги, ми отримували технічну підтримку у вигляді обладнання та техніки. Протягом останніх років для комунальних об'єктів критичної інфраструктури задля забезпечення їх безперебійної роботи отримали від програми USAID в межах реалізації проєкту енергетичної безпеки для підприємства "Житомиртеплокомуненерго":


2040 метрів квадратних труб сталевих різних діаметрів;


99 одиниць металевих засувок різних діаметрів;


2 когенераційні установки;


1 аварійний автомобіль;


1 екскаватор-навантажувач;


дизельний генератор потужністю 220 кіловат".


Від муніципалітету міста Дортмунд у рамках муніципального партнерства отримали:


22 дизельні генератори потужністю від 15 до 275 кіловат;


водовідкачувальну машину Mercedes.


Комунальне підприємство "Житомирводоканал" отримало:


від німецької компанії IQONY SENS (Iqony Solar Energy Solutions) — інвертори загальною потужністю 1 мегават та сонячні панелі загальною потужністю 220 кіловат;


від Міжнародної організації з міграції (МОМ) — 27 генераторів різної потужності та комплектуючі до каналізаційно-насосної станції (каналізаційні решітки різних видів очищення) у кількості 10 штук;


від ЮНІСЕФ — дизельні генератори з водяним охолодженням у кількості 5 штук.


Комунальне підприємство "ЖТТУ" від муніципалітету міста Дортмунд отримало:


аварійну машину Mercedes;


4 автобуси MAN.


Комунальне підприємство "Житомиртранспорт" від муніципалітету міста Дортмунд отримало аварійну машину Mercedes.


Для комунального підприємства "Лікарня №1" Житомирської міської ради від компанії SOLSOL (Республіка Чехія) передали сонячні панелі потужністю 48 кіловат.


"І це ще не весь перелік. Зрозуміло, що вартість отриманого обладнання сягає великих сум. Попри складний час, в якому ми всі опинилися, нам вдалося зберегти нашу команду, ми нарощуємо її інституційну спроможність та готові до підготовки та реалізації нових проєктів", — підсумував Сергій Сухомлин.

Вчора

Сторінки:
Нагору