КВІ
Неділя
28
15:08

Сергій Сухомлин: Головний виклик — забезпечити в школах Житомира безпеку дітей

Про підготовку ліцеїв Житомира до навчального року, стан укриттів, про учнів за кордоном, зруйнований російськими військами 25 ліцей говорив у переддень нового навчального року із Житомирським міським головою Сергієм Сухомлином журналіст Суспільного Дмитро Клименко.

Розкажіть про підготовку закладів освіти до нового навчального року. Відбулась вже фактично прийомка шкіл, який результат?


Не всі школи були готові. Декілька днів тому не були готові кілька шкіл, там залишалися елементарні речі, які потрібно було зробити. У когось вогнегасник не заповнений, у когось якісь дрібниці, на які не звернули увагу. Але це було десь тиждень тому, я думаю, що на перше вересня всі школи будуть готові.


Які саме школи? Скільки їх? Це велика кількість?


Це було три – чотири школи, і там не такі суттєві зауваження. За день – два можна їх виправити. Вони вже на сьогодні, я думаю, будуть готові. Тут не в цьому, навіть, проблема. Проблема у війні і в готовності шкіл прийняти дітей і забезпечити їм безпеку. Це головний на сьогодні виклик.


Є тренд до повернення учнів з-за кордону?


Вчора вже була цифра — три тисячі 200 дітей натепер перебувають за кордоном. Але ще два тижні тому їх було понад чотири тисячі. Це вже непоганий показник. Звичайно, що три тисячі 200 це дуже багато, і нам би хотілося їх повернути, бо три тисячі 200 дітей — це три великі школи Житомира. Ми точно не маємо права їх втрачати. Тому повинні зробити все, щоб їх повернути. Але ми маємо розуміти, що це життя. Хтось думає залишитися в Європі, хтось знайшов там роботу.


У мене конкретне запитання. 10 школа — немає укриття. Ми це знали ще першого вересня 2021 року і першого вересня 2022 року. Чому рішення про створення модульного укриття обговорюється і виходить на фінал тільки 31 серпня цього року?


Вчора я вже пояснював, що на сьогодні немає ДБН по цим укриттям. Модульного немає. Ще в грудні минулого року (2022 року — ред.) було доручення розробити ДБН. За ДБН можна побудувати все, що завгодно. Без цього у нас його не приймуть в експлуатацію. Якщо ми кажемо про сучасне укриття на 300 – 400 людей, підземне укриття, то згідно з новими ДБН, які ще не прийняті, які ще розробляються, вартість такого укриття сягає 50 – 70 мільйонів гривень.


Для 10 школи неможливо побудувати укриття. Високий рівень підземних вод. Побудувати для того, щоб просто діти там сиділи у воді або напівзатопленому приміщенні, викинути десятки мільйонів гривень, ну це точно неправильне рішення.


Так як і відбулося цього року: 28 травня в Києві люди загинули, не потрапивши в укриття, і вся країна пішла перевіряти — а що у нас з будинками, а що у нас зі школами, а чому школи закриті і так далі. Поки не клюне, так?


Ну дивіться, тут дуже багато такого, от ви правильно кажете, популізму. Це те, як люди сприймають, тому ми хочемо показувати те, що люди сприймають. Замість того, щоб випрацювати якусь політику, прийняти ДБН і чітко вказати, хто за що відповідає. Бо можна зробити крайнім ту людину, яка там сидить, я маю на увазі ту ситуацію з охоронцем у Києві. В його обов’язках було відкривати це укриття. Це ж укриття було при поліклініці, воно має забезпечувати роботу поліклініки. От були б тоді чітко прописані нормативи, що він має забезпечити усіх цим укриттям. Тут вина охоронця така собі, знаєте.


Ви називали кількість дітей, які за кордоном. Яка ситуація у нас з прийомом дітей, які не мають житомирської прописки? Якщо з ВПО тут зрозуміло, люди приносять довідку, що вони ВПО і дитину приймають. Ситуація з сусідніми громадами. Чи перераховують частину освітньої субвенції? Чи берете дітей з Глибочиці, Оліївки, Тетерівки, Станишівки в житомирські садочки і школи? Як це відбувається?


Ми не беремо, але вони в нас є.


Чому? Як?


Тому що люди навчилися це обходити. Згідно із Законом про освіту, ми повинні брати зі свого району, в першу чергу. Якщо залишаються місця, то і з інших. Але в нас вже люди стали досвідчені і дуже хитрі.


То як це відбувається?


Це дуже просто відбувається. Вони йдуть, пишуть договір на оренду квартири в цьому районі, де школа. Це фактично може бути договір на один місяць чи на два місяці. І приносять в школу, кажуть: в мене дитина, ми живемо тут, в цьому районі. Через місяць договір викинули, а дитина — в школі. Вже потім звільнити цю дитину зі школи ми не можемо і це неправильно. Отак це відбувається, і громади нам за це не відшкодовують.


Ідучи до вас на інтерв’ю, я отримав дзвінок від вчительки однієї зі шкіл. Вона розповіла, що з першого вересня поділ класів на мови, наприклад, англійську, українську не буде відбуватися. Тобто, класи, там де 38 дітей, матимуть спільний урок англійської.


Неправда. Позавчора ми обговорювали це питання разом із освітою. Там, де буде більше 28 дітей, буде відбуватися поділ. А якщо до 28 дітей — поділу не буде, бо у нас в цьому році по поділу класів недостатність. Освітня субвенція — 90 мільйонів гривень.


Тобто це елемент економії та оптимізації?


Це фактично держава не додала фінансування, але ми розуміємо, якщо у нас клас 22 – 24 дитини, ми знаємо, що відвідуваність в середньому складає 80 – 87%, бо частина дітей буде на онлайн навчанні, частина за кордоном.


Вчора

Сторінки:
Нагору