КВІ
Субота
27
16:11

​800 жителів Житомирщини отримали в службі зайнятості ваучери на навчання за час воєнного стану

З початку активної фази російсько-української війни Житомирська обласна служба зайнятості видала жителям області 802 ваучери для здобуття ними затребуваних професій і спеціальностей та підвищення власної конкурентності на ринку праці. Упродовж першого року воєнного стану, через недостатність фінансування, ваучером змогли скористатись лише двоє жителів області.

У 2023 році, у зв’язку з рішенням уряду активізувати активні програми зайнятості задля ефективного реагування на процеси, що відбувались на ринку праці, ваучер отримав 631 житель Житомирщини. Близько 70% з них використали ваучери для здобуття вищої освіти або ж підвищення кваліфікації фахівців, решта - для перепідготовки та підвищення кваліфікації за робітничими професіями. Власники ваучерів навчалися у 17 закладах освіти, як в області, так і по Україні, а служба зайнятості профінансувала їхнє навчання на загальну суму понад 10,4 млн грн. Тобто середня вартість одного використаного ваучера склала близько 17 тис. грн.


Для професійного вдосконалення жителів області з допомогою ваучера у 2024 році бюджетом страхового фонду на випадок безробіття передбачено майже 12 млн грн. За 2,5 місяця підрозділи служби зайнятості видали поки 169 ваучерів за 12–ма професіями і спеціальностями зі 124 можливих. Поки лідирують робітничі спеціальності, адже вступ до вишів відбувається здебільшого влітку.


Понад 80% отримувачів ваучерів – жінки. Непоодинокі випадки, коли жінки обирають для навчання професії, які традиційно вважались чоловічими: водії, електромонтери, монтажники систем утеплення будівель і монтажники гіпсокартонних конструкцій, слюсарі-ремонтники та електрогазозварник.


Нагадаємо, ваучер – документ, яким можна сплатити за навчання в закладах освіти. У 2024 році він покриває вартість навчання на суму до 30280 грн. Право на отримання ваучера мають окремі категорії громадян, зокрема люди віком від 45 до 60 років; ветерани, учасники бойових дій; ВПО працездатного віку; особи з інвалідністю; люди, які отримали поранення внаслідок агресії РФ або пережили полон.

Вчора

Сторінки:
Нагору