КВІ
Неділя
28
10:19

​Бердичівські поліцейські встановили причетного до шахрайства за схемою «дайте зателефонувати»

Як з’ясували оперативники кримінальної поліції, 19-річний містянин, скориставшись довірливістю пенсіонера, забрав його мобільний телефон.

Подія сталася 24 липня на одній з вулиць райцентру. Близько 14:00 до 60-річного чоловіка звернувся парубок з проханням терміново зателефонувати з його гаджета. Чуйний чоловік не відмовив прохачеві та віддав тому до рук свій мобільний. А хлопець відійшов убік нібито для особистої розмови, а згодом щез з поля зору власника. Чоловік так і не дочекався його повернення.


Поліцейські детально розпитали заявника про обставини та зовнішній вигляд «позичальника». У результаті з’ясували, що до шахрайства може бути причетним місцевий житель, який раніше вже вчиняв подібні правопорушення. Хлопця розшукали, він визнав свою провину та розповів, що чужий телефон віддав знайомому, якого попросив здати річ до ломбарду.


Тож нині слідчі проводять досудове розслідування за ст. 190 (Шахрайство) КК України.


Водночас поліцейські зауважують, що вберегтися від подібного роду злодіянь цілком реально, для цього варто запам’ятати самим та розказати дітям, близьким та знайомим деякі правила:


- не передавайте нікому до рук свої телефони, планшетні комп’ютери та іншу техніку, якщо з таким проханням до вас звертаються на вулиці незнайомці під різними сумнівними приводами;


- у випадку, коли йдеться про терміновий виклик «швидкої допомоги», поліції, рятувальників тощо – зробіть це самі, уточнивши адресу та відомості про того, хто потребує допомоги. Шахраї зазвичай одразу відмовляються від своїх намірів;


- батькам необхідно щоразу нагадувати про обережність власним дітям. Розкажіть їм, що не можна вихвалятися модними ґаджетами, особливо серед незнайомців, у громадському транспорті, на вулиці, ігрових майданчиках. Варто ігнорувати прохання однолітків та дорослих «подивитися», як працюють функції телефону, пограти в гру, змінити налаштування, завантажити цікавий контент тощо.

Вчора

Сторінки:
Нагору