КВІ
Субота
27
14:22

​Другий форум громад Житомирщини за участі мера Таллінна відбувся у Хорошеві

Продуктивним та насиченим виявився Другий форум громад Житомирщини «Спроможне врядування на шляху до Європейського Союзу», який провели нещодавно у Хорошівській громаді.

Серед його учасників — голови та представники територіальних громад, мер Таллінна, голова Асоціації місцевого самоврядування Естонії Міхаїл Килварт, народні депутати України Арсеній Пушкаренко та Віталій Безгін, представники Посольства Естонії в Україні, обласної та районних військових адміністрацій.


Насамперед учасники Форуму молитвою вшанували Захисників і Захисниць України в Храмі Різдва Пресвятої Богородиці у селі Рижани. На початку Форуму мер Таллінна Міхаїл Килварт передав чергову допомогу Житомирщині — генератори для Хорошівської, Олевської, Чоповицької, Горщиківської, Гришковецької, Народицької та Глибочицької громад, а представники литовського міста-побратима Хорошева Скоудас — 2 квадрокоптери, зарядний пристрій та акумулятори для воїнів 115-ї окремої бригади територіальної оборони.



Учасники Форуму обговорили низку важливих питань щодо взаємодії місцевих і центральних органів влади, державної регіональної політики у контексті євроінтеграції. Зокрема, перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко акцентувала увагу на основних аспектах ефективної співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування в умовах дії правового режиму воєнного стану. Народний депутат Віталій Безгін розповів про ключові виклики для децентралізації на шляху до Євросоюзу та про актуальні законопроєкти, які стосуються місцевого самоврядування. Заступниця міністра інфраструктури України Олександра Азархіна окреслила основні пріоритети держави у відновленні та розбудові інфраструктури на 2024-й рік, а також державній регіональній політиці. Мер Таллінна Міхаїл Килварт поділився досвідом можливостей і викликів, які стоять перед місцевим самоврядуванням у контексті членства в Європейському Союзі. Депутатка Житомирської обласної ради Поліна Алдошина наголосила на важливості навчання місцевих команд для взаємодії з партнерами, в тому числі для отримання грантів. Водночас, заступник Посла Естонії в Україні Вагур Соосаар анонсував навчання для працівників громад, обласної та районних військових адміністрацій та місцевих рад Житомирщини Урядом Естонії для підготовки регіональних команд до євроінтеграції та майбутнього членства в ЄС.


«Варто зазначити, що Естонська Республіка робить це в рамках відновлення Житомирської області, відбудову якої взяла під свій патронат за формулою Президента Володимира Зеленського «іноземна держава допомагає у відбудові конкретного регіону/міста». Естонія вже побудувала новий дитсадок в Овручі (у грудні планується відкриття другої черги ще на 80 діток), відновила зруйнований рф міст у Малині, передала десятки одиниць техніки для області. За всю підтримку і допомогу, надану містом Таллінн та Асоціацією місцевого самоврядування Естонії для України, Міхаїл Килварт отримав від Житомирської ОВА орден „За заслуги перед Житомирською областю”», — зазначив керівник міжпарламентської групи співробітництва з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко.


У результаті зустрічі було прийнято три важливі рішення. Зокрема, ініціювали створення Регіональної асоціації рад Житомирської області для старту навчання спільно з естонською стороною і просування інтересів Житомирщини на міжнародних майданчиках та подальшого нарощування горизонтальної інтеграції з європейськими регіональними інституціями.


«Також ми оголосили старт підготовки роботи над тим, щоб протягом 2024 року відкрити Регіональний офіс Житомирської області при Комітеті регіонів ЄС у Брюсселі. Крім того, мова йшла про активізацію роботи над залученням інвестицій на Житомирщину та збільшення економічного потенціалу регіону за рахунок посилення прямої взаємодії з міжнародними партнерами, особливо в контексті євроінтеграційних процесів нашої держави. Дякую всім учасникам Форуму за продуктивну та конструктивну роботу для розвитку регіону і наших громад!» — зазначив модератор Форуму, народний депутат Арсеній Пушкаренко.




Вчора

Сторінки:
Нагору